U posjetu Vinariji Čitluk

Glasovita vina piju se u 25 zemalja, stigla i u Nepal

12.04.2019.
u 16:55

Na području općine Čitluk nalazi se najveće vinogorje u BiH. S više od 900 ha plantažnih vinograda u privatnom i 300 ha plantažnih vinograda u vlasništvu Vinarije Čitluk d. d. svake se godine u Brotnju proizvede oko 1200 vagona glasovitih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine, piše Večernji list BiH. 

Dubrava i Kameni vinogradi

Zbog svoje kvalitete vina Vinarije Čitluk d.d., najveći proizvođač i izvoznik vina u BiH, već dugo na svim ocjenjivanjima, sajmovima i izložbama, redovito osvajaju najviša priznanja, medalje i nagrade. Na ovogodišnjem međunarodnom ocjenjivanju vina na splitskom sajmu GAST 2019., vino Vinarije Čitluk Teuta blatina proglašeno je šampionom među crnim vinima, a na 22. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru vino te vinarije Teuta trnjak berba 2016. također šampionom crnih vina. Doc. dr. sc. Tihomir Prusina, rukovoditelje vinarske proizvodnje i glavni enolog, kaže kako je to najveća vinarija u BiH, prerađivačkog i smještajnog kapaciteta od 110.000 hektolitara i posjeduje najsuvremeniju opremu. Vinarijini plantažni vinogradi prostiru se na pet vinogradarskih položaja gdje su posađeni uglavnom autohtoni i udomaćeni kultivari žilavka, blatina, trnjak, plavac mali i vranac, a podignuti su i nasadi priznatih svjetskih kultivara cabernet sauvignona, merlota i chardonnayja. Posebice treba istaknuti chardonnay posađen na vinogradarskom položaju Trtla na nadmorskoj visini iznad 450 metara. - Posljednjih nekoliko godina radili smo na selekciji pažljivo biranog grožđa, ograničenih količina s mikrolokaliteta vinogradarskog položaja Dubrava nadomak Međugorja i Kamenih vinograda u Blizancima. One su rezultirale vinima pod imenom Teuta, a proizvedena su od sorti s ovih prostora. Namijenjena su isključivo hotelima i restoranima viših kategorija, a mogu se pronaći i u dobrim vinotekama. Vinarija Čitluk najveći je proizvođač, ali i najveći izvoznik vina u BiH, Vina izvozimo u 25 zemalja: Njemačka, Kina, Nepal, Hrvatska, Srbija, Švicarska, Belgija, Danska, Rusija, Poljska, SAD..., na što otpada oko 60% u odnosu na godišnju prodaju - kaže Prusina. Kakvoća vina Vinarije Čiltuk prepoznata su i među svjetski priznatim enolozima, od RH, preko Italije, do SAD-a i Kine. Osvojila su uvjerljivo najviše šampionskih i zlatnih medalja na međunarodnim i domaćim sajmovima i festivalima vina. - Posljednjih desetak godina na svim ocjenjivanjima gdje su sudjelovala vina Vinarije Čitluk Kameno i Blatina de Broto, ako nisu bila šampioni, okitila su se zlatnim odličjima. Na sajmu Gast Split od 2010. do 2016. šampion crnih vina Blatina de Broto bila je triput, a na 2019. Teuta blatina je proglašena šampionom među crnim vinima dok je Teuti trnjak pripala zlatna medalja. Na mostarskom Sajmu 2019. šampionom crnih vina proglašen je Teuta trnjak berba 2016, a šampionom vina u kategoriji autohtone sorte blatina, Teuta blatina berba 2017. Zlatom su se okitili i Kameno berba 2018., Teuta žilavka selekcija berba 2017., Žilavka barrique berba 2017... Prusina, inače prvi doktor enologije u Hercegovini, ističe i ocjenjivanje vina Vinařské Litoměřice 2014. u Češkoj, gdje je šampionom crvenih vina i najboljim ocijenjenim vinom iz inozemstva proglašen Cabernet sauvignon 2011. s osvojenih 91,8 bodova, a Blatina de Broto 2011. dobila je zlatnu medalju.

Skupa i nisu za svaki dan

- Bez izvrsne kvalitete grožđa nema ni izvrsnog vina. Mi imamo jako velike površine grožđa i možemo ga birati, praviti selekciju u vinogradu. Znači odrediti pojedine mikrolokalitete gdje je manji urod, a preusmjeriti proizvodnju vrhunskih vina posebnih edicija, kao što su to vina Teuta. To su male količine grožđa i vina koje se usmjeravaju i one su isključivo namijenjene dobrim poznavateljima vina. To su skuplja i vina i nisu za svakodnevnu potrošnju - kaže Prusina i dodaje: - Svaki enolog ima neku svoju tajnu, ali za većinu naših vina vršimo neka istraživanja i selekciju. Na osnovi tih istraživanja došli smo do ovog uspjeha. Najprije radimo na male, vrlo male količine. Potom četiri - pet enologa Vinarije Čitluk kuša ta vina i izaberemo najbolje. To nam je formula za iduću godinu koju ćemo tehniku i tehnologiju primijeniti - rekao je Prusina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?