Banja Luka

Glavni tužitelj u RS više nema pravo ukinuti odluku tužitelja

15.07.2020.
u 14:15

Ustavni sud Republike Srpske ustvrdio je danas da odredba Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i poslovanju javnih tužiteljstava tog bh. entiteta nije u suglasnosti sa Ustavom, Zakonom o javnim tužiteljstvima i Zakonom o krivičnom postupku RS.

Spornom odredbom je propisano da glavni republički tužitelj ima pravo ukinuti nezakonitu odluku tužitelja i davati obvezujuća uputstva za dalji rad na predmetu u kome je takva odluka donesena.

-Glavni republički tužitelj, kao donositelj osporenog podzakonskog akta, prema ocjeni Ustavnog suda, izašao je iz okvira svojih zakonskih ovlaštenja te tako povrijedio ustavno načelo zakonitosti – obrazloženo je iz entitetskog Ustavnog suda.

Naime, relevantne odredbe zakona ne sadrže ovlaštenje za glavnog republičkog tužitelja da prilikom nadzora ukida odluke tužitelja.

-Obvezujuća uputstva koja može dati glavni republički tužitelj prilikom vršenja nadzora okružnih tužiteljstava ne sadrže ovlaštenje za njegovo interveniranje na način da ukida pojedinačne odluke tužitelja, odnosno ne mogu se tumačiti na tako ekstenzivan način – navodi se u saopćenju iz entitetskog Ustavnog suda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije