Usporedno raste broj djece u domovima i parova koji ih žele posvojiti, ali pada broj posvojenja

Godišnje i po 120 zahtjeva jednom centru, a ni jedno dijete ne bude posvojeno

31.01.2022.
u 16:20

U domovima je smješteno 1103 djece bez roditeljske skrbi, od toga 63 bebe i 155 djece od tri do šest godina

Posvojiti dijete u Bosni i Hercegovini još uvijek je jako dugotrajan i iscrpljujući proces, zbog čega samo oni najuporniji parovi na kraju uspiju doći do dječjeg zagrljaja, a razlog je to i što trenutačno više od 1000 djece odrasta u domovima za nezbrinutu djecu diljem zemlje, piše Večernji list BiH.

Povećanje u pandemiji

Svi bi oni vrlo rado domove zamijenili toplim obiteljskim okruženjem. Nažalost, mnogi od njih, bez obzira na to što se biološki roditelji ne brinu o njima, nisu kandidati za posvojenje jer roditelji ne pristaju na to te time uništavaju djetetu priliku za odrastanje u obiteljskom okruženju. U obitelji koja bi mu darovala svu ljubav svijeta. Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, broj štićenika u domovima za nezbrinutu djecu posljednjih godina raste, dok se broj posvojene djece smanjuje. Podaci pokazuju kako je tijekom pandemijske 2020. godine u domovima odrastalo 1103 djece bez roditeljske skrbi, dok je 2018. godine taj broj iznosio 965. Od navedenog broja od 1103 djece, u domovima se tijekom 2020. godine nalazilo čak 63 djece starosti do dvije godine i 155 od tri do šest godina. Bez roditeljske skrbi u domovima odrasta i 175 djece u dobi od sedam do deset godina, zatim 255 između 11 i 14 godina, 247 djece od 15 do 17 godina te 208 od 18 i više godina. Dakle, prema ovim podacima, čak 218 djece starosti do 6 godina, što se ujedno smatra, na neki način, i najidealnijom dobi za posvojenje, živi u ustanovama, dok stotine parova čekaju poziv Centra za socijalni rad kojim bi im kuću ispunio dječji smijeh. Postoje primjeri gdje samo jedan centar za socijalni rad zaprimi godišnje više od 120 zahtjeva za posvojenje, a da u toj godini ne bude posvojeno ni jedno dijete jer ne ispunjava uvjete. Tijekom 2020. godine tek je njih trideset u BiH uspjelo u tome. Naime, podaci pokazuju kako je tijekom pandemijske godine posvojeno 30 djece, desetero u dobi do dvije godine, desetero u dobi od tri do šest godina, devetero starosti od šest do deset godina i jedno od 18 godina i više. Od tog broja, čak 18 štićenika posvojeno je kao djeca koju su roditelji napustili. Usporedbe radi, 2017. godine posvojeno je 48 djece, a 2018. njih 43. Tijekom 2019. obitelj je pronašlo 29 djece. Prema postojećem zakonu, dijete se smatra podobnim za posvojenje tek nakon što socijalni radnici utvrde da nema nikakvih izgleda da će odrastati u biološkoj obitelji. A taj proces nekada može trajati godinama.

Što podrazumijeva zahtjev

Potpuno se može posvojiti dijete do 10. godine, a nepotpuno se može posvojiti dijete do navršene 18. godine. Potpuno se može posvojiti samo dijete koje nema žive roditelje ili su mu roditelji nepoznati, od roditelja koji su dijete napustili, a više od jedne godine ne zna im se mjesto boravka te od roditelja koji su pred tijelom skrbništva pristali (dali suglasnost) da njihovo dijete bude potpuno posvojeno. Uvjeti za posvajanje maloljetne djece u Federaciji BiH propisani su Obiteljskim zakonom Federacije BiH, a ukratko, riječ je o sljedećem: da su podnositelji zahtjeva, prije svega, psihofizički zdrave osobe, da su državljani BiH (u iznimnim situacijama i stranci), da nisu stariji od 45 godina i mlađi od 25, da nisu kažnjavani i da im nije oduzeto pravo na roditeljsku skrb, da imaju riješeno stambeno pitanje, da imaju dovoljno prihoda za uzdržavanje djeteta. Procedura posvajanja započinje podnošenjem zahtjeva centru za socijalni rad, za koji se pretpostavlja da na brizi ima dijete koje podliježe osnovnim zakonskim odrednicama o posvajanju.

Zahtjev podrazumijeva podnošenje svih dokaza o podobnosti za posvojitelja: izvodi iz knjige rođenih, potvrde o državljanstvu, potvrda da se ne vodi kazneni postupak, o nekažnjavanju te o materijalnoj situaciji. Uz bračne parove, kao kandidati za posvajanje mogu se pojaviti i izvanbračni partneri koji najmanje pet godina žive u izvanbračnoj zajednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije