Goražde

Ima 85 akvarija, u jednom danu zna dobiti tisuću novih

Foto: Anadolija
1/5
13.10.2019.
u 19:14

Danas je siguran da ima 85 akvarija, u kojima se broj "stanovnika" svakodnevno mijenja. Radi se o tisućama primjeraka, a u vrijeme mrijesta, za što je potrebno postići idealne uvjete, u jednom danu dobije tisuću novih ribica

Nastavnik povijesti Sedin Hadžimusić u slobodno vrijeme uzgaja ribe u akvariju, ali ljubav prema podvodnom svijetu i za naše prostore rijetkim vrstama riba postepeno je iz hobija prerasla u dodatno zanimanje.

"Vjerojatno je Drina imala utjecaj na nas Goraždane. Od malih nogu sam volio sve vezano za vodu, a akvaristikom sam se počeo baviti u srednjoj školi. Tad sam dobio prve akvarije i tako je počela ljubav koja traje i danas. Prve ribice sam dobio na poklon od majke, a kasnije, kako je zanimanje raslo, nabavljali smo ih brat i ja, dobivao na poklon, nešto kupovao, nešto sam mrijestio i tako", kaže Hadžimusić za Anadoliju.

Foto: Anadolija

Tisuće novih ribica dnevno

Danas je siguran da ima 85 akvarija, u kojima se broj "stanovnika" svakodnevno mijenja. Radi se o tisućama primjeraka, a u vrijeme mrijesta, za što je potrebno postići idealne uvjete, u jednom danu dobije tisuću novih ribica.

"Stalno širim. Imam svoju viziju kojoj težim, a to je da imam jezera pa čak i staklenik. To je neka završna faza, gdje bih volio okušati se i bio bih možda prvi u BiH koji to ima. Da probam na taj način, u bazenima, da mrijestim ribice tijekom čitave godine", kaže Hadžimusić.

Da je to u stanju i na našim prostorima moguće uvjerio se proteklih mjeseci, kada je u jednom dijelu plastenika, ispred obiteljske kuće u naselju Laleta, majka proizvodila povrće, a Sedin napravio privremene bazene u kojem su rođene i prelijepe "zlatne ribice".

Od brojnih vrsta koje pokazuje teško je odabrati najzanimljivije ili najljepše, jer sve su mu podjednako drage. Sretan je što se upravo u vrijeme naše posjeta događao mrijest zlatnih ribica i skalara, koji ljubomorno brane svoju ikru od znatiželjnih posjetitelja. 

"U tom razdoblju su meni ribice, iskreno, najzanimljivije, a svaki akvarist teži k tome da uspije neku vrstu omrijestiti. Toliko i njegov rang, razina među akvaristima vrijedi koliko uspije vrsta razmnožiti uspješno. Najveća čar ovog hobija jeste mrijest", kaže Hadžimusić.

Foto: Anadolija

Ribe vrijedne milijune

U Sedinovim akvarijima cijeli je riblji svijet, od onog iz Amazona, afričkih jezera pa čak i iz Australije, Kine i Japana.

"Morate im namjestiti neke prirodne uvjete iz njihovih krajeva. Recimo ako je rijeka Amazon u pitanju, morate temperaturu, biljke iz tog predjela, čak je i drvo, ako ste snimili u akvarijima, iz rijeke Amazon. Imam desetak vrsta iz Australije, koji se zrakoplovima transportiraju po čitavom svijetu i navikle su se na akvarijske uvjete. 'Borac' iza vaših leđa je s Tajlanda, zatim 'zlatni koi', šaran iz Japana... To je nacionalni sport u Japanu. Jedan kvalitetan primjerak 'koi šarana' u Japanu zna iznositi i po pet milijuna maraka na sajmovima. To je kod njih tradicija da se obtelji i po 300-400 godina bave uzgojem samo jedne vrste 'koi šarana'" kaže Hadžimusić te pojašnjava da jedan par japanskog šarana može proizvesti i do 200.000 komada mlađi te da se selekcijom, prema posebnim kriterijima, bira najljepši čija vrijednost dostiže velike iznose novca.

Postepeno šireći svoj podvodni svijet na brdu iznad Goražda, Sedin je povećavao i broj akvarija, tisuća litara vode koji stanu u njih, prostorija u prizemlju svoje kuće u kojem su smješteni.

"Ja sam malo precijenio svoje mogućnosti. Mislio sam da mogu ovo sve sam iznijeti, ali ne mogu. Zahtijeva puno vremena, puno posla i u zadnje vrijeme ne mogu stići sve što sam zamislio. Pomaže mi dosta brat pri zamjeni vode, jer ne bih mogao sam", objašnjava za Anadoliju. 

Foto: Anadolija

Moguće živjeti od uzgoja

Zanimanje za akvaristiku u BiH raste iz dana u dan, ali ovaj hobi traži i financijska ulaganja i dosta vremena koje mu treba posvetiti. S druge strane, u odnosu na ranija vremena, zahvaljujući internetu danas je mnogo lakše doći do informacija i izvršiti kupovinu ribica i iz najudaljenijih dijelova svijeta.

"Velika su ulaganja, ali čovjek kad bi se posvetio samo ovome mislim da bi se jedna fina plaća mogla zaraditi. Moji prijatelji iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne, nekoliko njih koji se bave samo ovim i imaju kapacitete veće od mene ili kao ja, žive fino od toga", kaže Sedin.

Skromni akvarist iz Goražda ribice iz svojih akvarija prodaje uglavnom po simboličnim cijenama od jedne do tri KM, a jednoga dana, priča kroz smijeh, možda proizvede japanskog šarana i postane milijunaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije