Intervju: Načelnik Posušja Ante Begić

Gospodarstvo Posušja raste, ostvarena je dobit veća od milijardu KM, za ostanak stvaramo uvjete

14.08.2021.
u 14:18

U povodu blagdana Velike Gospe i Dana općine Posušje razgovarali smo s načelnikom Posušja Antom Begićem o tome što se sve uradilo, što se planira raditi i u kakvom ozračju gradić podno Radovnja očekuje svoj veliki dan. Općina Posušje postala je jedno veliko gradilište. Grad poprima sve ljepše konture. Na svim prilazima gradu vidljivi su radovi na infrastrukturi.

- Tako je, infrastrukturni projekti nisu mirovali u 2021. - započinje razgovor načelnik Posušja Ante Begić.

- Prioritetna gradnja nove osnovne škole nastavlja se, a radi se i na dovršetku dogradnje područne škole u Čitluku. Do kraja ljeta bit će dovršena i temeljita rekonstrukcija gradskog dječjeg vrtića, a radi se na tome da i Rakitno dobije predškolsku ustanovu. U ovoj mjesnoj zajednici radi se i na vodovodnoj mreži. Vodosprema je nedavno puštena u rad, razvode se cijevi do krajnjih potrošača, tako da će uskoro i ovaj kraj konačno, nakon dugi niz godina, dobiti vodu iz javne mreže. Na vodovodu se radi i u mjesnim zajednicama Vir i Zagorje.

Aktivno se radilo i na kanalizacijskoj mreži na području Vojuše. Više od 300 novih rasvjetnih tijela postavljeno je u urbanom području i mjesnim zajednicama, a 41 je rekonstruirano, čime se doprinosi općoj sigurnosti. Rekonstruiran je dio Ulice hercega Stjepana Kosače nakon nekoliko desetljeća. U pitanju je uže središte grada s velikom frekvencijom vozila i pješaka. Obnovljen je nogostup, podzemne instalacije, odvod oborinske vode, javna rasvjeta i, naravno, asfalt. Nakon blagdana Velike Gospe radovi počinju i na preostalom dijelu ulice. Bogatiji smo i za dva nova kružna toka, na izlazu iz Posušja prema Imotskom i na Ričini. Time je podignuta prometna sigurnost na višu razinu. Također, uskoro će započeti radovi na izgradnji novog parka u središtu grada, a planiramo prijavljivanjem na natječaje i donošenjem regulacijskih planova osigurati pretpostavke za uređenje još jedne zelene površine u naselju Meljakuša i izgradnju dječjeg igrališta za potrebe naselja Procip i Carski Gaj. Spomenut ću još i redovito održavanje lokalnih cesta, kao i polaganje asfalta u širem središtu kod groblja Martića križ, u Čitluku (Ćorići i Crnogorci), Sutini i Broćancu. Ovom prigodom naveo bih i aktivnosti oko pročistača pitke vode na Senjakovini. Riječ je o strateškom infrastrukturnom projektu čija je realizacija od velike važnosti ne samo za Posušje već i šire područje sjevernog dijela Imotske krajine koje bi njime dobilo vodu za piće, o čemu već postoji potpisan međunarodni ugovor o zajedničkom nastupu i distribuciji te vode. Preduvjet za to je izrada glavnog projekta. Na tom tragu postignut je ove godine konkretan dogovor kojim će Hrvatske vode ovaj projekt sufinancirati u iznosu od 400.000 kn (oko 100.000 KM; nap. a.), dok će Općina Posušje sudjelovati sa 100.000 kn (oko 25.000 KM; nap. a.). Važno je naglasiti kako Općina sa svojim skromnim proračunom ne bi mogla sama ići u realizaciju većine ovih projekata, ali uz suradnju, razumijevanje i potporu viših razina vlasti to je sasvim druga priča. Naravno, uz kvalitetnu pripremu projekata od općinskih službi.

Večernji list: Otvaranje radnih mjesta i odlazak mladih veliki je problem svih lokalnih sredina. Na koji način jedinice lokalne samouprave mogu poticati i stimulirati otvaranje radnih mjesta? Kako se Posušje odnosi prema tom pitanju?

- Općina Posušje kreator je nekoliko aktivnosti ili izravnih mjera kojima se ono osnažuje. Jedna od njih je oslobađanje plaćanja pristojbi pri registraciji novih obrta u općini Posušje. Kada gledamo podatke s terena, pokazala se vrlo poticajnom. Općina Posušje i ove je godine provodila aktivnosti. Putem javnog poziva kroz proračun smo osigurali sredstva za sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika - početnika u gospodarstvu (startupa), potom za podršku očuvanju tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost te za treću kategoriju: podršku poduzetnicama. Odziv je bio iznimno dobar, tako da se izdvojilo i nešto više sredstava od predviđenog. Za jačanje poljoprivredne proizvodnje isplaćeno je gotovo 40.000 KM za 47 poljoprivrednika putem javnog poziva. Otvaranjem nekoliko novih gospodarskih objekata u poslovnoj zoni Osrdak u ovoj godini konačno smo na toj lokaciji ispunili cilj, a to je privući i zadržati investitore te iskoristiti 100 posto njezina kapaciteta. Od neizravnijih mjera, koje svakako potiču rast gospodarstva i ostanak stanovništva, istaknuo bih nastavak rada na prilagođavanju školskih programa sukladno potrebama tržišta, ali i uvođenja procesa prekvalifikacije. Tako smo ove godine dočekali i prvu generaciju kvalificiranih CNC programera/operatera. Ukupno 23 polaznika uspješno su završila osposobljavanje koje je priznalo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, a praktična obuka obavljala se u našem Tehnološkom parku, gdje smo putem prekograničnih projekata nabavili skupocjene strojeve za obuku. Govoreći o Tehnološkom parku, on je dom i nekoliko startup tvrtki, od obrta do visokosofisticirane IT oblasti, kojima je Općina omogućila smještaj i prateću logistiku po povlaštenim uvjetima. Također, Općina nastavlja praksu i stipendiranja studenata u deficitarnim zvanjima.

Večernji list: Posuško gospodarstvo među najboljima je u Bosni i Hercegovini. Kakav je vaš odnos s gospodarstvenicima?

- O rastu posuškog gospodarstva govore i brojke. Prema podacima za 2020. godinu, posuški gospodarstvenici (d.o.o.) ostvarili su ukupno 1.056,008.008 KM prihoda, što je povećanje u odnosu na godinu prije. Sličan rast bilježi neto dobit ostvarena u 2020. godini koja iznosi 161,483.534 marke. Bez obzira na pandemiju, bilježi se porast novih obrta. Aktivnih obrta je oko 320 s oko 350 zaposlenih. Zahvaljujući poduzetničkim idejama i marljivosti samih gospodarstvenika te povoljnom poslovnom okružju, jedan broj njih planira izgraditi ili već izgrađuje nove proizvodne pogone. Realizacijom tih planova doprinijet će značajnim sredstvima i proračunu općine Posušje, kao i zapošljavanju određenog broja novih radnika u Posušju. Što se tiče općinske administracije, u ovakvim procesima gleda se maksimalno skratiti procedure. Isto tako, moram reći kako s našim gospodarstvenicima imamo korektnu suradnju i kvalitetan odnos koji želim još više razvijati, podignuti na još višu razinu. A to možemo samo međusobnim uvažavanjem. Zajednički djelujemo na nekoliko društvenih sfera od sporta, kulture pa do poduzetništva kako bismo stvorili sve preduvjete za što sigurnije i kvalitetnije uvjete za život žitelja Posušja.

Večernji list: Posušje je poznato kao velika sportska sredina s ogromnim brojem djece koja se bave sportom, a odnedavno je u središtu pozornosti sportske javnosti nakon ulaska nogometaša u Premijer ligu!

- Iza nas je iznimno uspješna sportska godina. HŠK Posušje proživljava najljepše dane u povijesti kluba i grada. Nakon dugih dvanaest godina izbivanja iz najelitnijeg nogometnog natjecanja u BiH, ponovno je dio elite. Svi mi ponovno uživamo u najboljim nogometnim potezima u zemlji. Škola nogometa nakon ulaska u Premijer ligu doživjela je veliku ekspanziju i broj djece svakim danom raste. Više od 300 djece svih uzrasta trči “zelenim draguljem” usred grada.

Večernji list: Nisu samo nogometaši bili uspješni?

- I naši kuglači bilježili su vrhunske rezultate. U Premijer ligi BiH nastupa 12 klubova gdje Posušje već dvije godine vlada ovim sportom, a posebice ove godine kada je osvojilo sve što se osvojiti moglo: prvaci su bh. Premijer lige, osvojili su kupsko natjecanje u Banjoj Luci, osvojeno je i pojedinačno Prvenstvo BiH, a kapetan Ivan Iko Petric već dvije godine prvak je države. Košarkaši su osvojili naslov prvaka Herceg Bosne, dok su golferi Posušja postali po peti put prvaci BiH. Kao Općina trudimo se u okviru svojih mogućnosti svima osigurati osnovna novčana sredstva za djelovanje, pa smo u proračunu za ovu godinu za sport predvidjeli 200.000 maraka.

Večernji list: Općina Posušje postala je prepoznatljiva organiziranjem velikog broja kulturnih i zabavnih događaja u sklopu nadaleko poznate kulturno-zabavne i sportske manifestacije Posuško lito.

- Nakon pandemijskog ljeta u kojem su svi događaji Posuškog lita otkazani, ove godine manifestacija se vratila u punom sjaju s više od 40 događaja. Održano je predstavljanje nekoliko književnih djela. Bilo je i obilje glazbenih događaja. Započeli su koncertima Osnovne glazbene škole, potom smo ugostili najbolje harmonikaše ovih prostora iz Livna. Pred kraj srpnja po četvrti put održan je koncert filmske glazbe s domaćim i izvođačima iz susjednih država, da bi glazbena kruna bila na Festivalu klapske pisme koji je u dvije večeri okupio kremu klapskog izričaja. Svi događaji iznimno su posjećeni, tražilo se mjesto više i na to smo posebno ponosni. Za koncert i festivalske večeri osigurani su bili radijski i televizijski prijenosi, tako da su slika i zvuk iz Posušja dopirali do domova u BiH i inozemstvu. U sklopu manifestacije održane su i kinoprojekcije na otvorenom te kazališne predstave. Uzimajući u obzir da postoji dio publike koji bi rado vidio sadržaje Posuškog lita, ali je iz raznih razloga spriječen doći u Posušje, ove su godine zbog toga kinoprojekcije prvi put organizirane i u Rakitnu, a virska publika imat će prigodu u svom mjestu vidjeti hit-predstavu “Rodijaci”. Ovakva praksa planirana je i prilikom organizacije ljetnog programa u sljedećim godinama.

Večernji list: Kroz Posuško lito tražite različite načine za očuvanje tradicije i starih običaja, ali i dajete veliku prigodu mladima da sudjeluju u kreiranju samog programa.

- Na Posuškom litu ove godine organizirana je likovna kolonija, a zapaženi radovi izlagani su na Večeri ikavice, čija je zadaća čuvati i promovirati naš autohtoni izričaj. Govoreći o izvornosti, ove godine proslavljamo i jedan lijep jubilej, 20 godina kontinuiranoga rada HKUD-a “Fra Petar Bakula”, čiji su nastupi nezaobilazni na Posuškom litu i koji su čuvari naši tradicije. Tradicionalno, već 11. godinu, organizirane su i Posuške igre bez granica koje svake godine ruše rekorde u broju prijava. Ove godine bilo ih gotovo 600 u dva dana natjecanja. Jednako dobro posjećeni su i malonogometni turniri u Posušju i Vinjanima. Još jedan izniman događaj, prije svega za posuške mlade, otvaranje je namjenski adaptiranog prostora u Atomskom skloništu koji je udruga Apollo, uz sudjelovanje Općine Posušje, preuredila u tonski studio, videoprodukciju i multifunkcionalni prostor za razne namijene. Ovime će mladi koji gaje afinitete prema glazbi i umjetnosti konačno imati uvjetan prostor za rad.

Večernji list: Kakvi su dosadašnji dojmovi ovogodišnjeg Posuškog lita?

- Zbrajajući dojmove ovogodišnjeg Posuškog lita, koje će potrajati još dva tjedna, možemo reći kako su masovnost posjeta i reakcije publike ispunile očekivanja organizatora. Lijepo je bilo vidjeti domaću, ali i publiku iz ostatka Hercegovine, Dalmacije, pa čak i udaljenijih krajeva da posjećuje kulturno-sportske događaje te odlazi iz Posušja s pozitivnim dojmovima. To je ujedno poticaj organizatorima za nastavkom rada na Litu i najbolja reklama koja Posušje stavlja u vrh kulturnih događanja u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Koristim prigodu zahvaliti posjetiteljima na dolasku, svima ovima koji su marljivo radili na organizaciji događaja te medijima koji su slike Posušja u najljepšem svjetlu prenosili u svijet. Posuško lito jedna je od najljepših razglednica Posušja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?