Carlo Vivaldi, direktor Odjela za središnju i istočnu Europu UniCredit

Gospodarstvo u BiH treba reforme, spremni smo ga podržati

vivaldi
VL FOTO
22.01.2016.
u 07:00

Politički kompromis bi se u BiH trebao razvijati kao način razmišljanja zbog boljitka građana

Tijekom protekle godine zemlje članice EU-a u središnjoj i istočnoj Europi imale su snažan ekonomski rast. Značajnu korist od toga u smislu povoljnog okružja imat će i BiH. No, za ovu zemlju najvažniji je smjer provođenje unutarnjih reformi. Direktor Odjela za središnju i istočnu Europu (SEI) Carlo Vivaldi je u intervjuu za “Večernji list BiH” na marginama Euromoney konferencije u Beču kazao kako smatra da je za BiH važan politički kompromis i nastavak reformi. Najavio je kako je UniCredit grupacija spremna poduprijeti važne projekte u zemlji.

Gospodine Vivaldi, bh. vlasti provode, ali sporo, političke i ekonomske reforme. Koliko su te promjene važne za oporavak zemlje?

- Britansko-njemačka inicijativa i aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dali su zemlji prigodu provesti dugo očekivane ekonomske reforme. Vidjeli smo kako su sve političke stranke prihvatile taj novi pristup te su se obvezale na njegovu provedbu. Reforme po svojoj prirodi, napose one u složeno uspostavljenom sustavu, kakav je u BiH, ne donose odmah rezultate. Ali jednom sustavnom i primjereno dinamičnom reformom koju podržavaju sve stranke možemo očekivati u srednjoročnom razdoblju ostvarivanje konkretnih znakova napretka te postavljanje ekonomskih temelja. Politička nestabilnost u BiH u značajnoj mjeri zaustavlja velike investicije premda je ovo zemlja velikih mogućnosti, prije svega, u oblasti energetike.

Što bi bio vaš savjet vlastima?

- Politički kompromis bi se trebao razvijati kao način razmišljanja u BiH. I sve to zbog boljitka zemlje u budućnosti i standarda življenja građana. Reforme su idealna prigoda za pretvaranje ovih mogućnosti u stvarnost.

Kako komentirate činjenicu da se u BiH događa svojevrsna stagnacija kreditiranja u oblasti gospodarstva?

- Jako važan aspekt za napredak ekonomije je ako nisu ispunjeni osnovni uvjeti, a infrastruktura zemlje nije dovoljno razvijena kako bi ga mogla poduprijeti. Općenito, ovaj sektor je prijašnjih godina imao slabe rezultate, jednako kao i u drugim zemljama. Zato realni sektor u BiH treba potporu u obliku reformi koje bi donijele učinkovitost, profitabilnost, ulaganja u važne projekte, osigurale likvidnost i reforme koje bi popravile poslovnu klimu. Koliko mi je poznato, to je jedna od glavnih oblasti Reformske agende i vjerujem kako ćemo s već poduzetim koracima uskoro vidjeti pozitivan razvoj u realnome sektoru koji će dovesti do zaokreta i potaknuti potrebu za kreditiranjem.

Koliko je gospodarski oporavak i rast u eurozoni, napose u zemljama SEI-a, važan za BiH?

- Poboljšanje makroekonomskog okruženja u ovim zemljama odražava se pozitivno, osobito povećanjem vanjske potražnje i izravnih stranih ulaganja. Zemlje EU su tradicionalni trgovinski partneri te sudjeluju sa 72% ukupnog izvoza i 61% ukupnog uvoza. Ne treba smetnuti s uma ni tradicionalne odnose, kao ni odlazak bh. stanovništva u zemlje EU koje doprinose i velikom dijelu dohotka u zemlji sa značajnim iznosom doznaka iz inozemstva. Vlasti BiH nisu u stanju održavati rashode s prihodima i stalno se zadužuju.

Kakvim procjenjujete stanje u zemlji i kamo vodi ovakva politika?

- Takav model zaduživanja i stalni jaz između prihoda i izdataka neće se moći održati dugo. Svjedoci smo kako ni MMF, koji je glavni nositelj financijske održivosti BiH, nije spreman financirati dok se vlasti ne obvežu na stroge promjene koje bi bile vidljive. Promjene moraju doći bilo da se dogode stvaranjem novih prihoda, kao što je stroži nadzor naplate poreza, ili značajnim rezanjem troškovne strane kao što su reforme u oblasti socijalne zaštite, borba protiv sive ekonomije, reforma javne uprave itd. Sada možemo pogledati na budućnost optimistično nakon što su neke mjere poduzete ili su u procesu donošenja.

Europska komisija najavila je potporu velikim infrastrukturnim projektima u regiji jugoistoka Europe. Je li vaša grupacija spremna podržati te napore?

- Kao grupacija spremni smo podržati sve infrastrukturne projekte, posebno takvog značaja za regiju. Isto tako, u našim prijašnjim operacijama u BiH pokazali smo kako želimo biti i ostati partner zemlje u svim naporima kako bi se popravilo ekonomsko stanje u zemlji i okruženju. Mi smo tu. U razmjerno nepovoljnim uvjetima dogodio se organski rast UniCredita u BiH, udvostručeni su rezultati u odnosu na konkurenciju.

Čemu to zahvaliti?

- Nekoliko godina imamo lidersku poziciju i prošli smo različita razdoblja u smislu održivosti. Imamo jako dobar tim ljudi i naš je poslovni model pokušati izbjeći nepotrebne rizike. U banci provodimo međunarodne standarde i to je dokaz da kada god pokušavate primijeniti međunarodne standarde, a u ovome slučaju kao grupacija se ta pravila primjenjuju u mjesnoj banci, to dovodi do jačanja rezultata. Jednako je i u negativnim vremenima.      

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije