predizborna kampanja

Gospodarstvo u fokusu poruka u borbi za Mostar

21.11.2020.
u 20:00

Ukupno 31 politički subjekt, uključujući 22 stranke, četiri koalicije, četiri neovisna kandidata i jednu listu neovisnih kandidata, tražit će u idućih mjesec dana simpatije Mostaraca u prvoj izbornoj kampanji u gradu na Neretvi nakon 12 godina, piše Večernji list BiH.

Za ostatak BiH sasvim normalna situacija, no za građane Mostara nešto što je na rubu senzacije, a ovogodišnja kampanja bit će, osim što je prva nakon duljeg razdoblja, specifična i po činjenici da će se odvijati uglavnom u virtualnom prostoru.

Razlog je pandemija zbog koje su političke stranke uglavnom odustale od bilo kakvih političkih skupova ili okupljanja na kojima bi se nalazio veći broj ljudi. Umjesto toga, koristit će se dva modaliteta predizborne kampanje.

Prvi je tradicionalni obilazak mjesnih zajednica, no uz strogo poštivanje mjera i s minimalnim brojem sudionika. Drugi je uporaba svih raspoloživih alata koji stoje na raspolaganju, počevši od društvenih mreža, preko klasičnih oglasa u medijima i javnim površinama pa do nastupa kroz intervjue u medijima.

Uloga društvenih mreža

Poseban fokus, ako je suditi prema prvim potezima stranačkih stožera, bit će upravo na korištenju potencijala koji imaju društvene mreže, a što posebno dolazi do izražaja u vremenu kada veći dio građana dobar dio vremena na internetu upravo provodi koristeći neke od najpopularnijih društvenih mreža.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko izjavio je kako je GO HDZ-a BiH ponudio najkvalitetnija rješenja i najkvalitetnije ljude za unaprjeđenje kvalitete života u gradu. Program obuhvaća, ističe, sva ključna pitanja o kojima ovisi budućnost grada.

“Analizirali smo uspješne primjere lokalne samouprave i na temelju istraživanja prepoznato je kako su u svakoj sredini temelj razvoja i napretka investicije i stalno rastuće gospodarstvo koje generira nova radna mjesta. Stabilno gospodarstvo preduvjet je za nova postignuća u oblastima kao što znanost, obrazovanje, kultura, sport, usmjerena k podizanju kvalitete života u našem gradu, a grad, odnosno gradska administracija, na usluzi je svojim građanima. Program HDZ-a BiH usmjeren je baš u tom smjeru”, naglasio je Zeljko. Ističe kako su na listama HDZ-a BiH koje predvodi nositelj gradske liste dr. Mario Kordić ljudi koji su sve ove godine bez Gradskog vijeća svoje vrijeme, znanje, pa čak i vlastiti novac, koristili da bi unaprijedili, obnovili ili bar počistili kvartove u kojima žive. “Redom mladi, visokoobrazovani ljudi, politički nekompromitirani, s karijerama izvan politike spremni da svoje vrijeme, profesionalne kompetencije i iskustva stave na raspolaganje Gradu Mostaru”, kazao je Zeljko.

Odnos prema građanima

Istodobno, iz HDZ-a 1990. poručili su kako imaju viziju te ljudski potencijal kojim grad mogu učiniti ljepšim i urednijim. Pritom je navedeno kako su zaustavljanje iseljavanja i povratak gospodarstva ključne teme. koje će zauzimati posebno mjesto u programu.

“Koalicija za Mostar”, koju čine SDA, SBB, DF, Stranka za BiH i BPS, također je najavila svoja programska rješenja. Nositelj gradske liste Zlatko Guzin naveo je kako je ovo jedinstvena prilika da Mostar ponovno aktivira sve svoje potencijale u cilju izgradnje modernog europskog i grada otvorenog za sve koji u njemu žive. Predsjednik mostarskog SDP-a te nositelj gradske liste Arman Zalihić govorio je pak uime “Bh. bloka” (SDP BiH, Naša stranka) te je tom prilikom naveo kako njihov program ima pet cjelina i u njemu su sadržane konkretne stvari kako će unaprijediti stanje u Mostaru.

Lista “Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar”, koju čine SNSD, SDS i srpske udruge iz Mostara, najavila je pak borbu za interese srpskog naroda u gradu na Neretvi, uz nadu kako će dobiti svoje predstavnike u Gradskom vijeću Mostara. Prema svemu sudeći, stranke i koalicije ušle su u kampanju, koja traje do 19. prosinca, prilično odlučno, kao i s precizno definiranim biračkim bazama. No borba za gradonačelnika vodit će se u Gradskom vijeću kroz skupljanje 18 vijećnika. Pritom valja navesti kako ni jedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od 15 vijećnika u Gradskom vijeću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije