Blokiran natječaj

Građani BiH bi ponovno mogli ostati bez putovnica

21.07.2017.
u 16:30

Izrada putovnica za bh. državljane uskoro bi ponovno mogla naići na novi niz problema ako se ne završi posljednji raspisani natječaj za izbor najpovoljnijeg proizvođača putovnica koji je već blokiran.

Nakon problema i nestašice putovnica početkom ove godine, potpisivanjem jednogodišnjeg ugovora s tvrtkom Muehlbaue, izrada bh. putovnica je normalizirana, ali već početkom naredne godine moguće je da dođe do novih problema, piše Radiosarajevo.ba. 

Naime, na trenutni natječaj žalile su se dvije tvrtke te je u posljednjih nekoliko tjedana natječaj za izbor proizvođača bh. putovnica blokiran, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Adil Osmanović, ministar za civilne poslove BiH.

"Nakon što je s tvrtkom Muehlbauer potpisan jednogodišnji ugovor da nabavlja putovnice za bh. građane do 21. ožujka 2018. godine, IDDEEA je raspisala međunarodni natječaj za izbor novog proizvođača bh. putovnica u naredne četiri godine. Nakon što je raspisan natječaj u skladu sa zakonskim rješenjima, sve tvrtke imaju pravo žaliti se na taj natječaj, što su iskoristile tvrtka iz Francuske i Austrijska državna tiskarija", kazao je Osmanović.

On je dodao kako je IDDEEA ove žalbe proslijedila Uredu za žalbe, koji ima rok od 30 dana da odgovori je li žalba validna, što može poništiti natječaj ili odbijati žalbe, kako bi se nastavila natječajna procedura.

"Mislim da ovih dana ističe 30-dnevni rok, kada se očekuje odgovor Ureda za razmatranje žalbi. Bilo bi jako teško sustići vrijeme do 21. ožujka, ako Ured poništi natječaj, jer bi raspisivanje novog podrazumijevalo više od pola godine procedura, odnosno 45 dana koliko traje međunarodni natječaj i 180 dana koliko je tvrtki dozvoljeno za ulazak u posao", zaključio je ministar Osmanović, dodavši kako se nada da će uskoro cijeli proces biti završen s pozitivnim ishodom.

Izbor novog proizvođača bh. putovnica značio bi da BiH može izabrati najpovoljnijeg proizvođača, čime bi se moglo ispuniti i najavljeno smanjenje cijene putovnica. No, ako natječaj bude poništen građani bi već početkom naredne godine ponovno mogli imati probleme s nedostatkom putovnica, dok se tvrtke bore za privilegiju da rade na višemilijunskom poslu za našu državu.

Zbog toga je potrebna brza reakcija svih nadležnih institucija jer još uvijek preostaje osam mjeseci da se ovaj problem riješi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije