problemi ne prestaju

Građani ispaštaju zbog nedostatka putovnica

N1
30.05.2017.
u 21:26

Ljetna sezona uvelike počinje, a knjižica za putovnice nedostaje

Do zemalja EU mnogi građani neće moći ovoga ljeta jer im kasni isporuka putovnica, javlja N1. Nervoza i ogorčenje posljednjih dana kulminiraju s obje strane šaltera. Najava nadležnih da će tražiti odštetu od njemačke tvrtke zbog nepoštivanja ugovora, službenicima i građanima ne ulijeva povjerenje. Ljetna sezona uvelike počinje, a knjižica za putovnice nedostaje. 

"Znam da građanima ništa ne znači to da sada netko plati odštetu jer nije ispoštovao odredbe, nego im znači kada tu putnu ispravu dobiju na vrijeme, posebno kada su u pitanju djeca i poslovna putovanja", kaže Sanja Petrović, direktorica Uprave za administracjiu i podršku MUP-a SŽ. 

Telefoni nadležne upravu MUP-a su usijani. Zovu svi - roditelji, direktori škola, nastavnici, djeci su zbog trenutne situacije upitne i ekskurzije. Turističke agencije bilježe znatno veći broj otkazivanja privatnih aranžmana.

"Ove godine imamo pet puta veći broj otkazivanja zbog putovnica. To je znatan broj, jer mi prošle godine nismo ni osjetili, putnicima unaprijed skrenemo pažnju za putovnice i oni znaju, imaju se vremena pripremiti. Prije mjesec dana bilo je dovoljno da se jedna putovnica može izvaditi, ove godine nitko vam ne može to jamčiti i to nam pravi probleme", navodi Dino Imamović, PR menadžer turističke agencije.

Samo u upravi MUP-a SŽ prosječno po danu se dostavi 240 zahtjeva. Dakle, 1200 tjedno. Međutim, ovoj upravi se tjedno isporuči do 500 putovnica, što je dovoljno da zadovolji zahtjeve za dva dana.

"Vjerujte mi smo prije dobivali i po 500 putovnica po jednoj isporuci, a sada nam se zna dogoditi da dobijemo 50", kaže Sanja Petrović, direktorica Uprave za administracjiu i podršku MUP-a SŽ.

Kako je potvrđeno za N1, do kraja lipnja bi trebalo doći do normalizacije. Građanima ostaje jedino da stanu u red i čekaju i vjeruju obećanima nadležnih.

Iz Vijeća ministara BiH i dalje stav da Milbauer za nepoštivanje produženog ugovora treba snositi odgovornost, pa čak i financijsku. Međutim, ostaje neizvjesno hoće li nakon produženog ugovora tvrtka iz Njemačke biti jedini izbor za BiH.

Iz IDDEEA-e su najavili da će uskoro raspisati novi natječaj za nabavku knjižica za putovnice. Do kraja tjedna bi u Njemačkoj trebao biti održan i sastanak bh. izaslanstva s predstavnicima tvrtke

U međuvremenu, broj zahtjeva za izdavanje po hitnoj proceduri je udvostručen. Od 240 zahtjeva dnevno, deset je po hitnoj proceduri. Onima, koji ostaju pri redovitoj, ostaje i upitan prelazak granice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije