Znatno više novca u opticaju nego ranijih godina

Građani u godinu dana uzeli 2,3 milijarde KM kredita, raste i broj zaduženja poduzeća

kredit
21.05.2017.
u 15:00

Osiguranje kredita kroz police životnog osiguranja i smanjenje zahtjeva za jamstvo, donekle je od domaće javnosti odmaknulo temu koliko građani uzimaju kredita i što se događa po ovome pitanju.

Veliki iznosi

Prema podacima koje je Večernjem listu dostavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH, prošle godine je plasirano ukupno devet milijardi maraka novih kredita, što je za 18 posto ili 1,4 milijarde maraka više u odnosu na prošlu godinu. Od ukupno plasiranih kredita na gospodarstvo se odnosi 72 posto, a na stanovništvo 25 posto (na kraju 2015. godine: gospodarstvo 68 posto, stanovništvo 27 posto). U 2016. godini zabilježena su pozitivna kretanja u segmentu sektorskog kreditiranja, odnosno veće kreditiranje privatnih poduzeća nego stanovništva. - Krediti dati privatnim poduzećima u 2016. godine ostvarili su stopu rasta od 8 posto ili 428 milijuna maraka, tako da su krajem prošle godine krediti dati ovom sektoru dostigli iznos od 5,8 milijardi maraka i učešće od 46,9 posto. Krediti dati stanovništvu u istom razdoblju zabilježili su stopu rasta od 5 posto ili 266 milijuna maraka, dok je njihovo učešće blago smanjeno s 49,1 posto na 48,7 posto i s 31. 12. 2016. godine iznosili su šest milijardi maraka -rekli su nam u Agenciji za bankarstvo FBiH. Prethodnih godina banke su imale veliki problem s “lošim kreditima”, odnosno, kreditima koji se ne vraćaju nikako ili se ne vraćaju u skladu s rokovima. Problem je dodatno potenciran kroz stanje u kojem su banke pokušale veći dio tih kredita naplatiti kroz jamce. Danas je stanje nešto bolje.

Poboljšanje stanja

- Učešće nekvalitetnih kredita, kao ključni indikator kvaliteta kredita, smanjeno je s 12,9 posto (2015. godine) na 11,7 posto (2016. godine). Ukupni nekvalitetni krediti su smanjeni za 4 posto ili 66 milijuna maraka u odnosu na kraj 2015. godine, s napomenom da je trajni otpis iznosio 91 milijun maraka (2015: 119 milijuna maraka, 2014: 81 milijun maraka). Nekvalitetni krediti pravnih lica su smanjeni za 4 posto ili 43 milijuna maraka, a stanovništva za 5 posto ili 23 milijuna maraka. Na poboljšanje indikatora učešća nekvalitetnih kredita pozitivan utjecaj je imao i kreditni rast od 6 posto ili 659 milijuna maraka - rekli su nam u Agenciji za bankarstvo. Očekuje se kako će ove godine situacija biti još bolja, odnosno, kako će biti sve manji udio “loših kredita” kod banaka koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Ostaje još samo jedno pitanje u cijelog ovoj priči, a to je zašto su građani BiH uzeli 2,5 milijarde maraka više kredita prošle godine u odnosu na 2015.? Jesu li u pitanju pokušaji preživljavanja u Bosni i Hercegovini ili se radi o novcu koji se koristi za nove poslove, kupovine nekretnina ili neke druge namjene, osim socijalnih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?