Međunarodna borba na suzbijanju kriminala i terorizma

Građanima BiH čija prijava dovede do uhićenja kriminalaca nagrada od 1000 dolara

15.06.2017.
u 15:00

Predstavnici nevladine organizacije “Crime Stoppers” iz Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci su predstavnicima policija iz regije predstavili projekt “Crime Stoppers”, piše Večernji list BiH. Ono što je građanima posebno zanimljivo u tom projektu je to kako će, u slučaju da njihova dojava o izvršenju nekog kaznenog ili djela terorizma dovede do uhićenja i podizanja optužnice, dobiti 1000 dolara od te organizacije.

Više uhićenja

Jim Fuda, ravnatelj Službe za provođenje zakona, objasnio je kako je riječ o aplikaciji koja se uspješno koristi u SAD-u i Kanadi.

“To je način da građani mogu anonimno prijaviti međunarodni kriminal organizaciji ‘Crime Stoppers’ koja će prijavu proslijediti policiji”, rekao je Fuda. Prilikom slanja dojave građani dobivaju broj te, ako njihova dojava dovede do uhićenja i podizanja optužnice, slijedi spomenuta nagrada, i to preko aplikacije na web-adresi www.p3tips.com, a osim Bosne i Hercegovine, obuhvaćene su Srbija, Hrvatska i Slovenija. Prilikom dojava moguće je dodati i videozapise, audiozapise i fotografije. “Otkako smo počeli koristiti aplikaciju u SAD-u, naše dojave su se utrostručile, a uhićenja udvostručila”, kazao je Fuda. Naglasio je kako su prijavitelji potpuno zaštićeni jer nitko, pa ni policija, ne zna tko su oni s obzirom na to da prilikom prijave dobiju samo broj. “To će potaknuti i kriminalce da odaju jedni druge. Koncept funkcionira i doveli smo ga na ovo područje”, rekao je Fuda i dodao kako sve financira organizacija “Crime Stoppers”.

Rezultati “Krimolovaca”

Da građani BiH žele pomoći policiji u suzbijanju kriminala, dokazuju i “Krimolovci” koji su samo u svibnju ove godine zaprimili ukupno 391 poziv na njihovoj telefonskoj liniji, a nagrada koju nudi organizacija “Crime Stoppers” zasigurno će biti još veća motivacija onima koji imaju saznanja o počinjenju nekog od navedenih djela.

“Krimolovci” su samo u svibnju od građana zaprimili deset korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima na osnovi kojih je sastavljeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća. Uz navedeno, preko elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je ukupno 59 prijava, od kojih su 24 korisne informacije o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima na osnovi kojih je sastavljeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća. Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i ostala kaznena djela. Od ukupno zaprimljenih informacija preko “Krimolovaca” i elektroničkog obrasca, 34 su proslijeđene na postupanje nadležnim policijskim tijelima u BiH, a po devet je postupala i SIPA. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?