bih prioritet u razgovorima

Grabar Kitarović u Turskoj lobira za promjene izbornih zakona u BiH

08.01.2018.
u 08:31

Političku klimu u odnosima između Hrvatske i Turske pokušat će popraviti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlaskom u tu zemlju i susretom s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom. Bit će joj to prvo ovogodišnje putovanje, s iznimno važnim zadatkom.

U četiri oka predsjednica RH će razgovarati s turskim šefom države. Zatim slijedi sastanak izaslanstava i radna večera. Ključna tema je stanje u Bosni i Hercegovini, javlja Dnevnik.hr

Izbori u BiH su do kraja godine. Hrvati traže izmjene izbornog zakona. Predsjednica RH, kako se doznaje, smatra da za to nema previše vremena. Kod Erdogana ih gura zbog njegovih bliskih veza s Bakirom Izetbegovićem.

Bivši šef diplomacije Miro Kovač vjeruje u uspješan susret. 

"Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni", kaže Kovač.

Na Pantovčaku žele što prije organizirati i trilateralu: sastanak Hrvatske, BiH i Turske. Oporba od Predsjednice očekuje ozbiljan razgovor i rezultate.

"Imamo situaciju da su Hrvati u podređenom položaju, a tome je sigurno pridonijela i odgovornost vanjske politike Hrvatske, odgovornost svih političkih elita i očekujemo da se krene riješavati taj problem", kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Domagoj Hajduković iz SDP-a vjeruje da uz dobru volju predsjednik Turske može učiniti puno. "Prije svega kao medijator i onaj koji će, uz Hrvatsku i uz Srbiju, biti jedan od jamaca stabilnosti Bosne i Hercegovine", kaže Hajduković.

Politolog Vedran Obućina misli da je dobro što joj je BIH jedan od prioriteta. "Pitanje je što će Erdogan tražiti zauvrat, kakav će biti njegov stav. Da li se radi o nekim gospodarskim ulaganjima, o političkim ulaganjima. Moramo računati da je Balkan područje interesa multipolarnih sila, jer Moskva, Bruxelles, Washington, ali i Ankara imaju vrlo velik interes", kaže Obućina.

A sredinom mjeseca, nakon razgovora s Erdoganom, Predsjednica će ponovno u BiH. Odnosi Zagreba i Sarajeva, u posljednje vrijeme, daleko su od idiličnih. A Hrvatsku prije svega zanima popravljanje položaja BiH Hrvata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?