Biranje gradonačelnika

Grad Sarajevo posljednji dobiva izvršnu vlast

03.03.2021.
u 07:19

Posredan izbor gradonačelnika glavni je, ali ne i jedini razlog što će Sarajevo posljednje dobiti čelnike izvršne vlasti. Čak bi se moglo dogoditi da i Travnik, u kojemu se još ponavljaju lokalni izbori, prije Sarajeva dobije vlast, piše Večernji list BiH

Statutarna odredba

Kako sada stvari stoje, Sarajevo bi gradonačelnika moglo dobiti idućih dana. Razlog za to su dugotrajne i komplicirane procedure koje su morale biti ispoštovane prije same konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Za formiranje Gradskog vijeća, u kojem će biti 28 vijećnika, nužno je prvo konstituirati vijeća svih četiriju općina koje su u sastavu Grada, a to su Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad. U svim četirima općinama tek nedavno su izabrana rukovodstva i radna tijela tih vijeća, a potom je i svako općinsko vijeće izabralo po sedam izaslanika u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika. Tu je i statutarna odredba po kojoj se u Sarajevu Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno jamči minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a skupini “ostalih” najmanje dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate. Konačne rezultate potvrđuje Središnje izborno povjerenstvo, i to nakon što istekne žalbeni rok. Potom aktualni predsjedatelj saziva konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju mandati vijećnicima te se biraju rukovodstvo Vijeća, gradonačelnik i njegovi zamjenici. Za izbor gradonačelnika potrebna je natpolovična većina, točnije 15 glasova, a zamjenici ne mogu biti iz istog naroda. Također, predsjedatelj i gradonačelnik ne mogu biti birani iz istog naroda. Gradsko vijeće Grada Sarajeva bira novoga gradonačelnika i dva dogradonačelnika Sarajeva. Proces izbora vijećnika za novo Gradsko vijeće Grada Sarajeva obavljen je u svim općinama, ali nije išlo tako glatko kako se očekivalo. Ipak, sada je već sasvim izvjesno da će stranke “četvorke” imati većinu u Gradskom vijeću i provesti svoju ideju o imenovanju Bogića Bogićevića za gradonačelnika. Kako bi to i ostvarile, stranke ove koalicije morale su osigurati i dovoljno kandidata srpske i hrvatske nacionalnosti za Gradsko vijeće, što nije bilo nimalo lako zbog malog broja njih koji su ušli u općinska vijeća. No, opet se pribjeglo fiktivnom nacionalnom izjašnjavanju i ismijavanju načela adekvatne zastupljenosti pojedinih naroda.

Uloga nije protokolarna

Iz SDA su se nadali kako bi mogli osigurati većinu za svog kandidata, ali izbor po općinskim vijećima pokazao je kako je to nerealno te da su stranke “četvorke” ipak spremne prevladati nesuglasice i nezadovoljstva raspodjelom postizbornog kolača. Značajnu ulogu u cijeloj priči odigrao je Savez za bolju budućnost (SBB), koji je, iako nije dio “četvorke”, omogućio izbor njihovih kandidata u Gradsko vijeće. Tako će sve osim izbora Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva biti veliko iznenađenje. On će na toj poziciji naslijedi Abdulaha Skaku iz SDA, koji je, po mnogim ocjenama, dobro radio svoj posao i doprinio da pozicija gradonačelnika ne bude isključivo protokolarne prirode, kao što je to bio slučaj ranije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?