PROBLEMI NA POMOLU

Građani BiH će zbog poskupljenja imati vrlo tešku i neizvjesnu zimu

24.09.2022.
u 20:54

Inflacija u FBiH popela se na 17,6 posto u srpnju na godišnjoj razini, objavio je Federalni zavod za statistiku. - Ovo je najveća inflacija u posljednje 22 godine - napisao je ekonomist Vjekoslav Domljan na Twitteru. Cijene hrane zabilježile su u srpnju rast od 25,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su cijene bezalkoholnih pića imale rast od 16,5%. Korištenje prijevoznih sredstava, uslijed poskupljenja goriva, skuplje je 41%, dok su usluge prijevoza poskupjele 18%. Poslije tih stavki, najveći rast bilježe el. energija, plin i drugi energenti, gdje poskupljenje na godišnjoj razini iznosi 23,6%.

Poskupljenje hrane

Vlasti na svim razinama u BiH iznalaze "ad hoc" i provizorna rješenja o jednokratnim naknadama, privremenim i povremenim novčanim izdvajanjima ili pokušaju sprječavanja rasta cijena; uglavnom bez bitnijeg rezultata. U posljednjih godinu dana u BiH su značajno poskupjele sve životne namirnice, neke i za više od 50%, dok su primanja umirovljenika i radnika tek neznatno povećana. S obzirom na to da mnogi građani svojim plaćama i mirovinama već odavno ne mogu pokriti troškove života, dodatnu glavobolju zadaju im najave novih poskupljenja, koja će, po svemu sudeći, obilježiti i jesen i zimu koje nam predstoje. A najviše ih pogađa povećanje cijena namirnica koje svakodnevno moraju kupovati, tako da je za mnoge odlazak u trgovinu, pekarnicu ili na tržnicu postao prava noćna mora. Sindikalna potrošačka košarica za kolovoz stajala je 2900 KM, a četveročlana obitelj samo za hranu trebala je izdvojiti 1241 KM. - Ljetni i topli dani završavaju, a vrlo teška i neizvjesna zima je pred vratima. Prvo nas čeka rast cijena energenata i hrane, a onda novogodišnja čestitka rasta kamatnih stopa, koja će dovesti u još teži položaj građane. Uskoro će bh. zime zazimiti, a umjesto razglednica, iz toplih krajeva stići će nam računi za sav nemar i nerad političara na vlasti. Kao i uvijek, kompletan ceh plaćamo svi mi, građani, a ne oni - napisao je na Facebooku ekonomski analitičar Faruk Hadžić. U proteklih godinu dana zasigurno je najviše poskupjelo ulje, pa su tako građani za litru ulja prošle godine izdvajali 3,01 KM, a ove godine je plaćaju 5,70 KM. Skuplja je i riža, koja je po kilogramu stajala 3,38 KM, a sada je 4,23 KM. Značajno je poskupjelo i brašno, koje po kilogramu stoji 1,47 KM, a koštalo je 0,94 KM. Poljoprivrednici najavljuju da će cijene mesa nastaviti rasti. Građani na mesu prave i najveće uštede. I dok je 1 kg junećeg mesa od buta bez kosti u lipnju prošle godine stajao 13,55 KM, ove godine košta gotovo 18 KM. Nezapamćene cijene dosegnula je i piletina, a pile se može kupiti za 6,49 KM, a samo godinu prije koštalo je 5,02 KM. Cijene maslaca posebno su iznenadile, a 1 kg sad stoji 28 KM, dok je ranije koštao 21,56 KM. Uštede se prave i na kavi, čija je cijena po kg dosegnula 16,86 KM, a ranije je bila 13,17 KM. Za litru mlijeka danas je, umjesto ranijih 1,38 KM, treba izdvojiti gotovo 2 KM.

Skuplje grijanje

Zima dolazi i definitivno će za građane biti teška. - Prvi udar na naše građane predstavljat će značajniji rast cijene energenata. Cijena prirodnog plina je u godini dana povećana gotovo 100%, gdje će dodatni rast cijene taj energent zabilježiti, ironično, nakon izbora. Vrlo je izvjesno da će i cijena električne energije biti povećana za oko 20%, što će račune za grijanje učiniti još većim. S obzirom na to da nije došlo do rasta plaća ili ili je došlo do nedovoljnog rasta, građani će se naći pred izborom - što platiti - račune ili hranu. O kakvom rastu cijene energenata svjedočimo, najbolje se može vidjeti na primjeru cijene peleta koji se danas prodaje po dvostruko višim cijenama nego prošle godine. Tona peleta prošle se godine mogla kupiti i za oko 350 KM, danas je već iznad 750 KM uz najavu da će otići i iznad 1000 KM - navod Hadžić. Ono što najviše brine, uz rast cijena energenata i hrane, je drastičan rast kamatnih stopa do kojeg će doći u siječnju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije