Standard o BiH

Građani BiH navikli da ništa ne funkcionira, političke lijene, a ne postoji pritisak glasača

sarajevo
20.05.2016.
u 19:35

Jedan od najutjecajnijih austrijskih listova piše kako BiH ima sreću, jer u kontekstu ove konferencije ne spominje se kao država u krizi

Centar za transatlantske odnose pri Sveučilištu John-Hopkins u Washingtonu i američko veleposlanstvo u Sarajevu okupili su početkom ovog tjedna mnoge osobe iz sektora ekonomije, politike i znanosti kako bi pokazali da ne žele pustiti Bosnu i Hercegovinu iz vidokruga niti da će dopustiti da se ponovo stane s reformama, piše austrijski Standard.

Dio konferencije, koja je otvorena u Sarajevu, održava se danas na Diplomatskoj akademiji u Beču. Prema riječima visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Valentina Inzka, cilj konferencije je da se skrene pažnja na BiH.

Jedan od najutjecajnijih austrijskih listova piše kako BiH ima sreću, jer u kontekstu ove konferencije ne spominje se kao država u krizi. Prate je naslovi pozitivnih konotacija. Sa željom da se tako i nastavi, Mujo Selimović, direktor Mims grupacije kazao je da iz daljine mnoge stvari ne izgledaju tako dobro, ali kada se približite shvatite da je mnogo bolje. Međutim, ovo ne znači da se neke stvari ne trebaju promijeniti, posebno kada je u pitanju poslovno okruženje, navodi list.

Pri tome su u fokusu dugo očekivane reforme. Nakon što je 2014. godine pokrenuta britansko-njemačka inicijativa, prvo je donešen novi Zakon o radu, ali pod velikim pritiskom iz EU. Nakon toga je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

- Sada radimo na tome da poboljšamo uvjete za poslovnu zajednicu - kazao je federalni premijer Fadil Novalić. 

Ostale stavke na dnevnom redu su: smanjenje troškova vlasti na svim razinama, prorčunska disciplina, reforma zdravstva, privatizacija državnih poduzeća, pravednija raspodjela socijalnih davanja, pojednostavljenje birokracije za investitore i pravna sigurnost.

Ono što još uvijek nedostaje je mehanizam koordinacije između oba entiteta kako bi se moglo zajednički raditi na putu ka EU. Zbog nedostatka mehanizma, država ne može koristiti predpristunu pomoć u iznosu od oko 850 milijuna eura.

Autor članka ističe da su se građani BiH u ovih 20 godina poslije rata taman navikli da ništa ne funkcionira i da nitko ne preuzima odgovornost. Političke elite su lijene, a ne postoji pritisak glasača. Daniel Hamilton iz Centra za transatlantske studije SAIS pozvao je bh. političare da rade na reformama zato što su one u interesu naše države i društva, a ne zato jer tako zapad želi.

Tako to vidi i savjetnica u federalnoj vladi Aida Soko. Ona je dugo vremena radila u privatnom sektoru i međunarodnim organizacijama, prije nego što je prošle godine ušla u politiku. Zašto ona vjeruje da se nešto sada, nakon toliko obećanja i najava, može promijeniti?

- Vlada sada ima konkretne ciljeve, koji se ogledaju u reformama, a ima i jasnu agendu - kazala je ona. Uostalom, Zakon o radu je izmijenjen usprkos velikom protivljenju. BiH je već ispunila jednu trećinu Mape puta i to prije nego što se očekivalo.

Standard podsjeća da su na konferenciju u Sarajevu bila zanimljiva i izlaganja investitora koji su se žalili zbog kompliciranosti nadležnosti države i županija. Oni su također pozvali na "proaktivniji" pristup vlade. U Bosni i Hercegovini čak ni zakoni o poslovanju između Federacije i Republike Srpske nisu usklađeni, podsjeća se u tekstu. Također je kritizirana i neopravdana naplata poreznih sredstava. Na cijelom Balkanu se u više navrata porez koristio kao kazna za kompanije. Kao pozitivan primjer bliske koordinacije između obrazovne politike i potrebe industrije navedeno je Goražde. Ovaj grad u istočnom dijelu države već duže vremena predstavlja primjer odličnog modela ekonomskog razvoja.

Trenutno se vode pregovori za dobivanje novog kredita od Svjetske banke i MMF-a za BiH. Prema službenim informacijama, Republika Srpska ima dvostruko veći dug od Federacije. A situacija postaje sve nesigurnija iz dana u dan.

Saša Toperić iz SAIS-a kazao je da jedino suradnjom između vlade Federacije i RS-a može doći do poboljšanja situacije. Nedavno provedene reforme dovele su do povećanja prihoda u iznosu od 3,8 posto, a dug je pao za 1,4 posto. "Ali, zaključenje ugovora s MMF-om će biti glavni korak za poboljšanje investicijske klime", rekao je Toperić za Standard.

- Naravno da Bosna i Hercegovina mora ubrzati reforme - upozorava on. Ali je isto tako istina da su već vidljivi rezultati. U SAD-u, dva senatora su obećali dodatnu financijsku pomoć Kongresu za privatni sektor u Bosni i Hercegovini, zaključuje se u tekstu koji je objavio ugledni Standard.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?