istraživanja BiH i Makedonija u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u svijetu

Građani u BiH dnevno za duhan troše 4,76 mil. KM

Pušenje
Borna Filic/PIXSELL
11.05.2015.
u 09:27

Prema rezultatima studije koju su proveli profesori s američkog sveučilišta u Washingtonu gdje su prikupljeni podaci o broju pušača u 187 država svijeta, Bosna i Hercegovina i Makedonija se nalaze u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u Europi, ali i u svijetu.

Puši svaki treći

Prema ovom istraživanju, u regiji Balkana najveći broj pušača se nalazi u Makedoniji gdje cigarete koristi 37 posto ukupne populacije. Nakon Makedonije slijedi BiH gdje ima 32 posto pušača, Hrvatska 31 posto, Srbija i Crna Gora po 27 posto i Albanija gdje je najmanje pušača, i to 21 posto ukupne populacije zemlje. Skoro 20 posto svjetske populacije konzumira cigarete, uključujući oko 800 milijuna muškaraca i 200 milijuna žena. Procjenjuje se da godišnje umire oko 600.000 pasivnih pušača, a od ovog broja, 75 posto su bili žene i djeca. Duhan se danas uzgaja u 124 svjetske zemlje, na površini većoj od 3,8 milijuna hektara. Godišnji prihodi od duhanske industrije dostižu skoro pola trilijuna dolara, a proizvodnja cigareta za posljednjih deset godina porasla je za 12 posto. U svijetu godišnje bude proizvedeno približno šest trilijuna cigareta. “Paprene” cijene cigareta koje i dalje konstantno rastu, te zakoni koji su nastrojeni protiv pušača i dalje im ne predstavljaju prepreku da uživaju u duhanskom dimu. U BiH puši skoro svaki drugi muškarac i više od trećine žena, podaci su Svjetskog atlasa duhana. Prema podacima koje je objavio Svjetski atlas duhana, jedan pušač iz BiH godišnje u prosjeku popuši 2278 cigareta, odnosno 114 kutija. Ako se uzme u obzir da prosječna kutija cigareta košta oko 4 KM, bh. pušač godišnje za cigarete izdvoji 456 maraka. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, naša zemlja ima 3,843.000 građana pa se dolazi do zaključka da bh. populacija godišnje potroši više od 434 milijuna kutija cigareta, ili dnevno 1,19 milijuna pakiranja. Ako se uzme u obzir da prosječna kutija cigareta stoji oko 4 KM KM, građani u BiH dnevno za duhan troše 4,76 milijuna KM.

Na udaru mladi

Pasivnom pušenju izloženo je 77,3 posto mladih u dobi od 13 do 15 godina. Tako danas u BiH cigarete konzumira 14,3 posto dječaka i 9,4 posto djevojčica iste dobi. Statistika o broju pušača u BiH zaista je alarmantna, BiH godišnje proizvede 5,68 milijardi cigareta. Podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH pokazuju da su trošarine, a samim tim i cijena cigareta, u posljednjih pet godina povećane pet puta, a da prihodi na ovoj osnovi i dalje rastu.

Ključne riječi

Komentara 1

ZK
zkolobaric
10:06 12.05.2015.

456 km godisnje nije to puno nastavljam pusiti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije