Projekt gradnje

Grade se cesta i most koji će povezati povratnička naselja Kiseljaka i Visokog

06.03.2019.
u 10:00

Na samoj granici župe Kiseljak, uz naselja Borina, Brnjaci, Čalikovac, Čizma, Paleška Ćuprija, Palež, Paretak, Parževići, Podastinje, Potkraj te gradsku zonu Kiseljaka, u istočnom dijelu nalaze se i dva povratnička naselja Završje i Zagorice.

Rješavanje prepreke

Između ovih dvaju naselja granica je općina Kiseljak i Visoko. U ratno vrijeme ondje je bila crta bojišnice između HVO-a i Armije BiH te su oba naselja stradala, a mještani raseljeni. Većina ih je u ratu utočište pronašla kod rodbine u Kiseljaku. U ratu je posebno

stradalo naselje Zagorice koje su bili zaposjeli i razorili vojnici Armije BiH. Nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, jedan dio prognanih se vratio, obnovio svoje domove. Dva susjedna sela, većinski hrvatska, od kojih je Završje u općini Kiseljak, a Zagorice u Visokom, uskoro će povezati cesta koja bi trebala dodatno ohrabriti povratničke obitelji da ustraju u ostanku na svojim stoljetnim ognjištima. Cesta bi bila ujedno i alternativa dijelu regionalne prometnice R 443 Visoko – Kiseljak, na kojoj su česte prometne nesreće. Na planiranoj cesti dvije su veće prepreke, jedna je potok Gukalac (granica općina) koji se mora premostiti mostom, a druga zemljište koje se mora učvrstiti potpornim zidom. Rješavanje prve prepreke je već u tijeku, a daljnja realizacije će teći kroz više faza, potvrdio nam je kiseljački župnik fra Zoran Vuković koji ovaj projekt smatra iznimno važnim jer dva susjedna sela u dvjema općinama imaju i zajedničko groblje. Za sada putničkim automobilom nije moguć pristup groblju. “Jedan od razloga pokretanja ovog projekta bio je upravo rješavanje pristupa groblju. Drugi, za mene župnika, puno važniji, jest očuvanje cjeline i povezanosti ovih sela”, kaže župnik fra Zoran Vuković. Inače, prema posljednjem crkvenom popisu prilikom blagoslova kuća, u Završju živi 17 obitelji s 42 osobe, dok je u Zagoricama 19 obitelji, odnosno 48 članova.

Suradnja općina

Projekt gradnje ceste, koja će Završje i Zagorice povezati u cjelinu te omogućiti pristup mjesnom groblju, realizira se u skladu s dogovorenom suradnjom općina Kiseljak i Visoko. Projekt je započet i nakon postavljanja mosta čeka bolje dane, barem kada je riječ o vremenskim prilikama, ali i novčanim sredstvima s drugih i viših razina vlasti.

No, za mještane ovog kraja najvažnije je da se krenulo s realizacijom projekta koji će povezati naselja koja su oduvijek bila naslonjena jedno na drugo, bez obzira na općinske granice koje ih dijele. Pripadnost župi Kiseljak održavala ih je jedinstvenim te će ih nova cesta i most samo fizički povezati.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?