drugi put ove godine

Gradilište u Svilaju poplavljeno: Problemi s kišom, strojevi spašeni u zadnji tren

18.04.2019.
u 12:00

Most na rijeci Savi u Svilaju u potpunosti je spojen. To znači kako je završen posao oko postavljanja čeličnih konstrukcija te se prelazi u fazu betonskih radova na samome mostu. Ipak, da ne bude sve bez dodatnog stresa, pobrinule su se nove vremenske neprilike, piše Večernji list BiH. 

Naime, nekoliko dana obilnih kišnih oborina poplavilo je gradilište, odnosno plato mosta. Izvođač radova je u zadnji tren uspio spasiti strojeve koji su se nalazili na ovoj lokaciji te je tako spriječena velika materijalna šteta. Kako je za Večernji list jučer rekao tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić, ovo je već drugi put ove godine da se ovakve stvari događaju.

Veliki problemi

- Radi se o događajima na koje ne možete utjecati, a koji su nam već u nekoliko navrata stvarali velike probleme, prekidali radove i upravo zbog poplava je prolongiran završetak radova na mostu. Samo brzom reakcijom odgovornih spriječena je velika materijalna šteta. Radovi nisu obustavljeni jer smo došli u fazu kada nam poplavljeni plato ne utječe na tijek radova - rekao nam je jučer tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić. Ponovio je kako je izgradnja ovoga mosta jedan od najvažnijih projekata koji se trenutačno provode u BiH te kako vremenske neprilike više ne mogu utjecati na tijek radova. - Uistinu smo imali brojne probleme zbog visokih vodostaja i poplava. U nekoliko navrata radovi su morali biti prekidani, a izvođači su onda ulagali dodatne napore kako bi barem djelomično nadoknadili izgubljeno vrijeme. I dalje je plan da most bude završen do kraja godine i nema razloga da dođe do novih odgoda - zaključio je Pejić u izjavi za Večernji list.

Gospodarski značaj

Most preko rijeke Save kod Svilaja spona je autoceste na koridoru Vc između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Republici Hrvatskoj: Sredanci – granica Bosne i Hercegovine i dionica autoceste u Bosni i Hercegovini: Odžak – granica Republike Hrvatske - međudržavni most Svilaj. Puštanje mosta u promet imat će veliki gospodarski značaj za BiH i to je glavni razlog zbog kojeg ovaj infrastrukturni projekt mora biti u funkciji što je prije moguće. Cijeli projekt vrijedan je nešto manje od 60 milijuna maraka, a dužina mosta je 660 metara. Radovi na izgradnji počeli su prije skoro tri godine. Nakon izgradnje ovoga mosta, Republika Hrvatska i BiH započinju još jedan sličan projekt, a to je izgradnja mosta kod Gradiške. Izgradnjom i toga mosta konačno bi bili završeni projekti cestovne povezanosti BiH s Republikom Hrvatskom i Europskom unijom. Promet roba preko BiH trebao bi biti daleko veći nego je to sada slučaj zbog luke Ploče, a stvaraju se osnovni preduvjeti za razvoj turizma i drugih gospodarskih grana koje zahtijevaju suvremenu cestovnu povezanost. Ovo su jedni od najznačajnijih projekata u cestovnoj povezanosti BiH s Hrvatskom i Europskom unijom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije