Marinko Gilja

Gradit ćemo solarne i male hidroelektrane

15.11.2018.
u 10:00

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne proslavlja 26. obljetnicu poduzeća. U ovoj godini učinjen je niz velikih pomaka, a puštena je u rad i prva vjetroelektrana u BiH - Mesihovina. O radu ovog poduzeća, trenutačnim projektima i planovima, kao i onome što najviše zanima potrošače, a to je pitanje hoće li poskupjeti struja, razgovarali smo s prvim čovjekom Elektroprivrede HZ HB, mr. sc. Marinkom Giljom, generalnim direktorom.

Proslavljate 26. obljetnicu poduzeća. Kakva je bila ova godina za Elektroprivredu HZ HB?

Najprije se moram dotaknuti prošle godine koja je bila najlošija, hidrološki, od osnutka Elektroprivrede HZ HB d. d. Mostar. Navrijeme smo prepoznali kriznu situaciju za poduzeće i sa svojim timom sam donio preventivne odluke o štednji u svim segmentima poslovanja, gdje god je bilo moguće, a da se ne ugrozi pogonska spremnost.

Iako su mjere štednje u tom trenutku bile nezahvalne, pokazale su se ispravnom odlukom i upravo zahvaljujući tome mi smo prošlu godinu završili pozitivno, što je bio dobar temelj za ovu godinu. Isti trend nastavili smo i u prvom polugodištu, ostvarili bruto dobit od 38,628.466 KM te u istom razdoblju povećali prihod za 36,9 posto u odnosu na planirani, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine za čak 47,5 posto. U prvom polugodištu tekuće godine proizveli smo 1283,75 GWh električne energije, što je više od planiranog za 56,94 posto.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?