sjednica

Gradsko vijeće Mostara usvojilo zaključke o odlagalištu otpada Uborak-Buđevci

10.06.2021.
u 19:10

- Kad nađemo novu lokaciju moramo tražiti izmjenu Prostornog plana kako bi u naš gradski prostorni plan uvrstili tu lokaciju predviđenu za deponiranje – objasnio je Marić.

U proceduri izmjena i dopuna Prostornoga plana Grada Mostara odredit će se lokacija za deponiranje otpada u Gradu, a ako bude potrebe inicirat će se prema višim razinama vlasti izmjene i dopune prostornih planova HNŽ-a, FBiH i BiH u kojima bi se utvrdila lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru.

Prvi je ovo zaključak današnje tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara na kojoj se raspravljalo o regionalnom odlagalištu komunalnog otpada Uborak-Buđevci.

Po riječima predsjedavajućeg Gradskoga vijeća Salema Marića, trenutno je u prostornom planu HNŽ-a, koji je usvojen prije mjesec dana, i dalje kao regionalna deponija predviđena deponija Uborak i jedna mogućnost deponiranja kod Neuma.

- Kad nađemo novu lokaciju moramo tražiti izmjenu Prostornog plana kako bi u naš gradski prostorni plan uvrstili tu lokaciju predviđenu za deponiranje – objasnio je ovaj zaključak Marić.

Također, zaključeno je da Grad Mostar osigura financijska sredstva predviđena Planom prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci Mostar putem grant sredstava s većih razina vlasti i međunarodno financijskih organizacija te kreditnim zaduženjima kod banaka.

Što se tiče današnjih prezentacija osam domaćih i inozemnih tvrtki o načinu zbrinjavanja opada, gradonačelnik Mostara će formirati radnu grupu koju će sačinjavati predstavnici Odbora za stambeno-komunalne poslove i Gradske uprave, te vanjski suradnici iz oblasti zaštite okoliša, ekologije, vodoprivrede i šumarstva.

Zadaci ove radne grupe su da izvrši analizu svih prezentacija i nakon toga predloži Gradskom vijeću Grada Mostara najpovoljniju, odnosno najprihvatljiviju opciju za Grad Mostar, a koja je u skladu sa strategijom upravljanja otpada FBiH.

Uz to, ova grupa bi trebala pratiti daljnje aktivnosti na deponiji Uborak-Buđevci Mostar a posebno po pitanju provedbe plana prilagodbe upravljanja otpadom Uborak-Buđevci Mostar te da kvartalno izvješćuju Gradsko vijeće Mostara o provedenim aktivnostima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije