Novi pravilnik

Granična policija BiH smanjuje broj rukovoditelja, a povećava broj specijalista iz određenih oblasti

07.10.2016.
u 09:00

U Glavnom uredu Granične policije BiH održan je jučer sastanak između izaslanstva Savezne policije Njemačke, na čelu s predsjedateljem Predsjedništva Dieterom Romannom, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i rukovoditelja Granične policije BiH. “Na sastanku je razgovarano o zajedničkom projektu modernizacije uprave GP BiH kojim se želi unaprijediti pravilnik o unutarnjoj sistematizaciji GP BiH. Od 2015. godine suradnja GP BiH i Savezne policije Njemačke intenzivirana je zajedničkim projektom koji je usklađen s Reformskom agendom za BiH za razdoblje 2015.- 2018.”, navodi se u priopćenju Granične policije BiH.

Nadalje se navodi kako se reformom GP BiH želi prenijeti naglasak s Glavnog ureda u Sarajevu na granicu u cilju približavanja standardima EU. Također, nastoji se smanjiti broj rukovoditelja, a povećati specijalista iz određenih oblasti. “Savezna policija Njemačke u prethodnom razdoblju provela je tri reforme zbog čega njezini stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom intenzivno rade sa službenicima GP BiH na unapređenju pravilnika o unutarnjoj organizaciji GP BiH u cilju modernizacije uprave i operativnoga jačanja GP BiH. Sudionici sastanka suglasni su da se provedba projekta modernizacije uprave GP BiH odvija prema predviđenom planu”, navodi se u priopćenju GP BiH. Na sastanku su istaknute brojne prednosti reforme GP BiH koje bi doprinijele operativnom jačanju agencije, boljim rezultatima rada i uštedama proračuna. Nakon sastanka održana je press-konferencija na kojoj su se predstavnicima medija obratili ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjedatelj Predsjedništva Savezne policije Njemačke Dieter Romann. Čelnik Savezne policije Njemačke Romann istaknuo je značaj sigurnosti granica i jačanja partnerstva policijskih agencija, podcrtavajući spremnost njegove zemlje da i dalje pruža potporu razvoju i učinkovitijem ustroju GP BiH, dovodeći to u kontekst europskog integracijskog procesa naše zemlje.

Zahvalnost partnerima iz SR Njemačke iskazao je ravnatelj GP BiH Zoran Galić, navodeći kako je postojeća organizacijska struktura ove agencije nadmašena, te da je nužno učiniti izmjene koje će GP približiti samoj graničnoj crti, odnosno izvornoj zadaći, namjeni i svrsi. Kazao je da je taj projekt ušao u završnicu, te da je predviđeno da se razine rukovođenja u GP BiH s postojeće četiri, smanje na tri, odnosno da se broj od 26 postrojbi/jedinica na terenu reducira na 11.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?