Ministar vanjskih i europskih poslova RH

Grlić Radman naglasio nužnost rješavanja najvažnijih pitanja u BiH

Gordan Grlić Radman
Goran Stanzl/Pixsell
08.06.2021.
u 17:18

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak na videokonferenciji ministara vanjskih poslova država sudionica Berlinskog procesa gdje je ponovio potporu Hrvatske zemljama zapadnog Balkana na njihovom europskom putu te se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, istaknuvši njezinu stabilnost kao interes Republike Hrvatske, a ujedno i cijele Europske unije.

Naglasio je nužnost rješavanja najvažnijih pitanja u BiH, poput reforme izbornog zakona te priliku da se to provede ove godine, priopćilo je na svojim internetskim stranicama Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

"Berlinski proces je do sada rezultirao mnogim opipljivim postignućima. Prvenstveno je ponovio predanost Europske unije procesu proširenja, stvorio je pozitivan zamah za konkretnu regionalnu suradnju te pomogao jačanju veza, kako između šest zemalja regije zapadnog Balkana, tako i između tih zemalja i EU-a", rekao je ministar Grlić Radman.

Dodao je kako je područje zapadnog Balkana ozbiljno pogođeno pandemijom covida-19, ali i da je na prošlogodišnjem sastanku na vrhu Berlinskog procesa u Sofiji stvoren okvir za oporavak.

"U kriznim vremenima moramo pokazati solidarnost s onima kojima je potrebna pomoć. Hrvatska je među prvim državama članicama EU-a koja provodi Mehanizam dijeljenja cjepiva, putem kojeg smo u procesu upućivanja cjepiva Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji", istaknuo je hrvatski ministar.

Pozvao je države koje još nisu priznale Kosovo da to učine zbog, kako kaže, pozitivnog učinka koji bi priznanje imalo na sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe.

Također je izrazio nadu da će se bez odgode postići konsenzus o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Sjevernu Makedoniju te da će se slijedom toga u što skorije vrijeme organizirati Međuvladine konferencije s obje zemlje, kao i da će se s Crnom Gorom i Srbijom održati Međuvladine konferencije u kontekstu nove metodologije pregovora.

Na raspravi su sudjelovali i predstavnici institucija Europske unije, Vijeća za regionalnu suradnju te Regionalnog ureda za suradnju mladih i civilnog društva. Berlinskom procesu u 2021. godini domaćin je Njemačka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?