POLITIČKI SKANDAL

Grlić Radman o Janšinom non-paperu za BiH: 'Postoji samo jedan važan dokument po tom pitanju'

Patrik Macek/PIXSELL
19.04.2021.
u 20:07

Ministar je najavio i dostavu cjepiva protiv koronavirusa koje će Hrvatska, nakon političke odluke Vlade, uskoro donirati BiH

Prekrajanje granica na ovim prostorima za nas ne dolazi u obzir, poručio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon povratka iz dvodnevnog posjeta službenom Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Komentirao je i navodni dokument koji zagovara podjelu BiH i promjene drugih granica na zapadnom Balkanu, objavljen na jednom slovenskom portalu, rekavši kako o takvom navodnom non-paperu ne želi nagađati. 

Reforma Izbornog zakona 

“Pozicija Hrvatske u odnosu na BiH je uvijek bila jasna. Dakle, poštujemo je onakvom kako je pariško-daytonski mirovni sporazum i njen ustav definiraju – kao suverenu državu s dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda”, kazao je Grlić Radman ističući kako je jedini relevantan dokument koji se odnosi na BiH samo hrvatski non-paper koji podupire i Slovenija i čime je jasno iskazano i stajalište te zemlje.

“Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku predstaviti ‘non-paper’ mojim sugovornicima u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Vijeću ministara i legitimnim političkim predstavnicima triju konstitutivnih naroda u Zajedničkom kolegiju dvaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Razmjenom mišljenja s bosanskohercegovačkom stranom otvoreno smo iskomunicirali naš dobronamjerni stav prema BiH koji je itekako vidljiv u tom dokumentu. U tom dokumentu smo, naime, pokazali poštovanje i uvažavanje koje Hrvatska ima prema BiH, njime otvaramo prostor za dublju raspravu o izuzetno bitnim temama na Vijeću za vanjske poslove Europske Unije u svibnju. A sve s ciljem da se poveća pozornost Europske unije prema BiH i njenom putu prema dobivanju statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU”, kazao je ministar Grlić Radman te dodao kako je Hrvatska u svojim nastojanjima, između ostalog, istaknula potrebu reforme Izbornog zakona kako bi se uklonile sve postojeće nejednakosti i time relaksirala politička klima i mogućnost svrhovite političke suradnje unutar BiH.

Upravo taj non-paper, kazao je šef hrvatske diplomacije, potvrđuje da je Hrvatska bila i ostala najveći i najustrajniji zagovornik BiH u svim strukturama EU i u sklopu toga želi da BiH bude jače zastupljena u raspravama unutar brojnih institucija EU. 

Nove zajedničke sjednice

“Nema dvojbe kako su Bosna i Hercegovina i Hrvatska gospodarski, kulturno i geografski upućene jedna na drugu. One jesu i moraju biti prijatelji i stoga moraju dijalogom rješavati otvorena pitanja – jedna s drugom, a ne jedna o drugoj. I to je poruka koju smo vjerujem poslali tijekom ovog posjeta. Znači, više razgovora, manje nesporazuma”, zaključio je ministar Grlić Radman te najavio novo održavanje zajedničkih sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH koje bi “zasigurno doprinijele intenziviranju, odnosno boljem razvitku odnosa na najvišoj razini”, ali i dostavu cjepiva protiv koronavirusa koje će Hrvatska, nakon političke odluke Vlade RH o donaciji, uskoro stići u BiH.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?