ministar pravde BiH

Grubeša: Propisi urađeni u namjeri da doprinesu općoj dobrobiti

sdfsdfs
08.03.2017.
u 14:39

 Centri civilnih inicijativa (CCI) su u izvješću o monitoringu rada Vijeća ministara BiH za 2016. naveli da je najviše utvrđenih zakona u 2016. godini, došlo na prijedlog Ministarstva pravde BiH, ukupno pet.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša u razgovoru za Fenu, pojašnjava da se tu, prije svega, misli na usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na razini BiH koji je nakon dugo godina neuspjelih pokušaja za dobivanje parlamentarne podrške, 2016.  napokon usvojen.

Po njegovim riječima, to predstavlja svojevrstan pomak u promoviranju i zaštiti ljudskih prava u BiH, jer omogućava jednak pristup sudovima svim građanima, bez obzira na njihovo imovinsko stanje.

Ministar naglašava maksimalnu stručnu i profesionalnu angažiranost  te promptnost u reagiranju na osjetljivo pitanje uloge i zaštite statusa BiH u predlaganju  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH.

Tim zakonom  se provode  preporuke Komiteta Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma (Moneyval).

U tom kontekstu se u svom izvješću referira CCI, naglašavajući značaj skidanja BiH sa “Moneyval” liste zemalja s nedostacima u pravnom okviru vezano za financiranje terorizma.

Kao pozitivan iskorak Ministarstva pravde, CCI u izvješću s aspekta ukupne transparentnosti Vijeća ministara BiH u 2016. godini, ističe i web platformu Ministarstva pravde BiH - „eKonsultacije“, kojom je omogućeno direktno sudjelovanje građana u kreiranju državnih propisa i javnih politika.

Pored Strategije za reformu sektora pravde, najznačajni strateški dokument je Državna strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina, u svezi  s kojom je Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, usvojilo Informaciju o njenom provođenju, te zaključilo da je potrebno oformiti radnu skupinu za reviziju Strategije.

- Prošlo je sedam godina od usvajanja Državne strategije u kojoj je upravo taj vremenski okvir određen za procesuiranje najtežnih kaznenih djela ratnih zločina, međutim, iz podataka pravosudnih institucija na državnoj razini, može se doći do zaključka da taj strateški cilj nije ispunjen. Upravo je to i razlog da se pristupi reviziji, kako ciljeva tako i drugih čimbenika iz Strategije kako bismo napokon donijeli funckionalnu i realnu Strategiju, gdje ćemo za rezultat imati da su svi počinitelji ovih kaznenih djela kažnjeni, a žrtvama data satisfakcija za njihova života - ističe ministar Grubeša.

Iz Ministarstva pravde BiH navode da su kraj godine posvetili isključivo odgovaranju na pitanja iz Upitnika kojih je bilo oko 300 iz nadležnosti ovog ministarstva, a tiče se nadležnosti gotovo svih organizacijskih jedinica Ministarstva.

Ministar Grubeša  nije želio komentirati pojedinačne zakone iz programa za 2016. godinu, ističući da su svi propisi koje su uputili u proceduru urađeni od stručnjaka iz date oblasti u najboljoj želji i namjeri da poboljšaju trenutno stanje i doprinesu općoj dobrobiti.

- Jedan broj zakona u formi nacrta još nisu bili predmetom rasprave u Vijeću ministara BiH, vjerojatno čekajući povoljnije političko ozračje ili pak trenutak kada će pojedinci spoznati da se zakoni ne prave po mjeri posebnih želja i ciljeva političkih elita, već po mjeri društvenog trenutka i datih potreba - zaključio je ministar Grubeša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?