Novi povjerenik za proširenje EU blisko surađivao s ministrom pravosuđa BiH

Grubeša: Troscanyi je izuzetan čovjek, širokih vidika i stručnosti

12.09.2019.
u 15:49

Kandidat za novog europskog povjerenika za politiku susjedstva i proširenje Laslo Troscanyi ima iskustva s jugoistočnom Europom, pa i Bosnom i Hercegovinom, gdje je kao mađarski ministar pravosuđa posebno imao intenzivnu komunikaciju s bh. kolegom Josipom Grubešom.
 

Iskreno prijateljstvo

Ministar Grubeša se tijekom ministarskih susreta s novim povjerenikom za proširenje EU-a susretao u lipnju tekuće godine, ali i prošle godine u ožujku. Tada je ministar Grubeša ugostio izaslanstvo Mađarske na čelu s tadašnjim ministrom pravosuđa Laslom Trocsanyijem i tom prigodom je istaknuto kako Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju dobru suradnju u oblasti rada dvaju ministarstava te je izaslanstvo Mađarske ponudilo pomoć Bosni i Hercegovini kako bi što brže uskladila svoje zakone s pravnim stečevinama Europske unije, što je svakako i obveza zemalja koje se pridružuju EU-a, ali i izazov za zemlje kandidate.
- Svaka pomoć je dobrodošla jer nisam osoba koja se voli zatvarati u svoje bedeme i raditi stvari na svoju ruku, savjeta i razmjena ideja nikad nije dosta. Izuzetno cijenim ponudu ministra Trocsanyija i Mađarske kao članice EU-a jer ovo je najiskrenija, ali i najkonkretnija ponuda prijateljstva koju sam u svom mandatu zaprimio - istaknuo je ministar Grubeša.
On je svojega gosta odveo i ugostio u Mostaru kojom prigodom je, tadašnji ministar pravosuđa Mađarske, a budući europski povjerenik, imao priliku upoznati se s ljepotama Hercegovine i samog grada Mostara. Iako do konkretizacije zajedničkog rada na usuglašavanju zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom EU-a nije došlo do lipnja 2019. godine, dva ministra opet su se susrela, ovaj put u Budimpešti, gdje je ministar pravosuđa Mađarske bio domaćin međunarodnoj konferenciji o temi “Pravosudna suradnja s pristupnim i susjednim zemljama EU-a – Put naprijed”.
 

Dobar za BiH

Tom prigodom na marginama konferencije dva su se ministra sastala i razmijenila svoja gledišta političke i pravne situacije u BiH. Tom prigodom ministar Grubeša upoznao je domaćina s aktualnostima u radu Ministarstva pravosuđa BiH, s posebnim naglaskom na zakonska rješenja koja je potrebno što prije usvojiti.
- Vrlo ljubazan čovjek i vrstan stručnjak, pa moram priznati da mi je zadovoljstvo što sam opetovano razgovarao s njim o našim viđenjima Bosne i Hercegovine na njezinu putu u EU. Upoznao me je da je ovo doslovno njegov oproštaj od funkcije ministra pravosuđa jer odlazi u Parlament EU, što mi je u jednu ruku teško palo jer sam osjetio da smo uspostavili odnos međusobnog uvažavanja, što je svakako temelj za potencijalne buduće velike korake u našoj suradnji - istaknuo je ministar Grubeša i dodao za Troscanyija da je izuzetan čovjek, širokih vidika i stručnosti, sa strpljenjem akademskog djelatnika te da u BiH ne možemo tražiti boljeg povjerenika za proširenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?