Ministar pravosuđa

Grubeša: Zakon mora biti jednak za sve u BiH

Grubeša
05.07.2017.
u 09:00

Jedan od razloga sve većeg nepovjerenja građana u pravosuđe je selektivnost. Zakon mora biti jednak za sve, to je preduvjet za pravnu državu, kaže ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša u intervjuu za Glas Srpske. Reforma pravosuđa je, prema njegovim riječima, od esencijalne važnosti na euroatlantskom putu BiH. - Teško je očekivati učinkovito pravosuđe koje je utemeljeno onako kao što je to slučaj u BiH. Vrijeme je da sami uspostavimo sustav u koji ćemo vjerovati i koji će odražavati naše viđenje budućnosti, naglašava Grubeša. Dodao je kako je sramotno da 22 godine nakon rata još imamo nezavršene predmete koji se odnose na ratne zločine. - Vrijeme je za ubrzano koračanje naprijed pa će strategija za rad na predmetima ratnih zločina iz 2008. godine vrlo brzo biti promijenjena kako bismo što prije skinuli ovu tešku hipoteku prošlosti i učinkovitije nastavili reforme. Formirana je radna skupina koja ima zadatak redefinirati strategiju jer su se ranije predviđeni rokovi za rješavanje predmeta ratnih zločina pokazali nerealnim, s tim da nisu samo rokovi problem i mnogo toga u strategiji treba razmotriti. Potrebno je preispitati kriterije za kategorizaciju složenih i manje složenih predmeta, eliminirati vođenje usporednih istraga na državnoj i entitetskoj razini te na cjelovit način riješiti pitanje ustupanja i preuzimanja predmeta, kazao je. Prokomentirao je i Zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Želim vjerovati kako smo sazreli sami u svoje ruke uzeti kormilo naše države.

Posljednjih godina stalno se priča o preglasavanju jednog ili drugog naroda u Ustavnom sudu i da jedan narod drugom bira predstavnika u Predsjedništvo BiH, kazao je Grubeša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?