Održane obuke

GSS BiH i Česi zajedno jačaju gorsku službu spašavanja

14.07.2021.
u 20:36

Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini je nevladina, neprofitna, volonterska organizacija koja okuplja nevladine, neprofitne i volonterske udruge koje se bave potragama i spašavanjem na nepristupačnim područjima na kopnu, pod zemljom, na vodi i pod vodom u Bosni i Hercegovini. GSS u BiH registriran je 2014.g. kao udruga za zaštitu i spašavanje koja djeluje na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Članica je Međunarodnih organizacija za spašavanje ICAR (International Commission for Alpine Rescue) i ECRA (European Cave Rescue Association). Nakon dvogodišnjih priprema i razgovora pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Češke Republike u BiH, 2020.g. počeo je projekt Jačanja kapaciteta i razvoja gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini koji provode Češka razvojna agencija, Horska služba Češke Republike, Savez gorskih službi spašavanja u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH. Projektom, vrijednim 260.000 eura, planirane su zajedničke obuke na razini instruktora gorskih službi spašavanja iz BiH i Češke Republike, izrada studije stanja gorskih službi spašavanja u BiH, izrada priručnika za obuku spašavatelja, niz preventivnih mjera na povećanju sigurnosti posjetitelja planinskih područja Bosne i Hercegovine, promocija gorskih službi spašavanja te nabava školskog seta opreme za obuku spašavatelja.

U svibnju ove godine u BiH održane su prve zajedničke obuke gorskih službi spašavanja iz Češke Republike i Bosne i Hercegovine. Na Matinskom Visu kod Žepča je održan zajednički trening potražnih timova sa psima, a na Smetovima kod Zenice i temeljni tečaj potrage i spašavanja po planu i programu Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini. U sklopu opremanja gorskih službi spašavanja Horska služba Češke Republike dostavila je iznimno vrijedan školski set opreme za spašavetelje u našoj zemlji koji uključuje turno skije sa vezovima i pancericama, užad za spašavanje, lavinske primopredajnike, lopate i sonde za spašavanje iz lavina, nosiljke za spašavanje, vreće za utopljavanje te GPS uređaje.

U nastavku projekta planirane su nove obuke instruktora, izrada studije o stanju gorskih službi spašavanja u našoj zemlji, izrada metodoloških priručnika, aktivnosti na prevenciji nesreća i povećanju sigurnosti posjetitelja planinskih područja u suradnji s planinarskim organizacijama te promocija gorskih službi spašavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije