Meron u Uzdolu

Haag mora pomoći kako bi zacijelile rane preživjelih u Uzdolu

meron
Foto: Vecernji.ba
1/5
26.11.2014.
u 17:32

Ratni zločin u selu Uzdol počinili su pripadnici Armije BiH, pri čemu je ubijeno 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron jučer je u Uzdolu, u općini Prozor, odao počast žrtvama okrutnih i užasnih djela koja su počinjena 14. rujna 1993. godine na mjestu gdje je danas izgrađen spomenik stradalima u rujnu 1993. Tom prilikom obiteljima onih kojima je ovaj spomenik podignut Meron je uputio izraze najdublje sućuti zbog njihova gubitka. - Ujedno sam i počašćen i tužan što sam ovdje s vama i želim naglasiti važnost koju spomenici, kao što je ovaj, imaju kako bi se osiguralo da se tragični događaji koji su se dogodili u ovoj zajednici, kao i u cijeloj regiji, nikada ne zaborave - rekao je Meron.

Istaknuo je kako suđenja u Haaškom sudu ne mogu vratiti one koji više nisu s nama i da će “možda učiniti malo da zacijele rane onih koji su preživjeli”.

- Ali, nadam se da će rad suda značajno doprinijeti društvu u kojem će pobijediti vladavina prava, ne samo u ovoj lokalnoj zajednici nego u svim ratom pogođenim zajednicama širom BiH kako se patnje onih kojima je podignut spomenik ovdje u Uzdolu više nikada ne bi ponovile - kazao je Meron. Kazo Zelenika, koji je u Uzdolu izgubio svoju obitelj, oca, majku i kćer, rekao je kako su obitelji stradalih izgubile povjerenje u sudstvo u BiH. - Na sastanku s Meronom smo naglasili kako nitko nije odgovarao za žrtve u Uzdolu - rekao je Zelenika.

Ratni zločin u selu Uzdol počinili su pripadnici Armije BiH, pri čemu je ubijeno 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Obitelji uzdolskih žrtava više od dva desetljeća traže procesuiranje zločina koji su počinjeni u ovome mjestu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?