IZBORI U BIH

Hadžiabdić: SIP je dao maksimum, možemo biti zadovoljni

08.10.2018.
u 16:44

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine dalo je maksimum u vezi s općim izborima koji su jučer održani u BiH, rekla je članica tog povjerenstva Irena Hadžiabdić.

Hadžiabdić kaže da treba sačekati ocjene relevantnih međunarodnih institucija, kao i da je također važno mišljenje domaćih promatrača, a sam SIP može biti zadovoljan, smatra ona. U jučerašnjem izbornom danu, bilo je oko 200 poziva SIP-u, rekla je. Od toga se oko 150 odnosilo na pitanja birača gdje trebaju ići da bi glasovali.

Prigovori SIP-u u izbornom danu odnosili su se na slučajeve remećenja javnog reda i mira, na kašnjenja od sat vremena na oko 200 glasačkih mjesta, a bilo je i osam prigovora u vezi s povredama pravila na biralištima, kao i 20 u vezi s kršenjem izborne šutnje, navela je također Hadžiabdić. Dosad je iz općinskih izbornih povjerenstava stiglo osam zahtjeva za pravilno utvrđivanje rezultata.

Član SIP-a Suad Arnautović napomenuo je na pres-konferenciji da SIP nije jedina institucija odgovorna za postupanje po žalbama o povredama izbornog procesa. Ukoliko neka od 143 izborna povjerenstva u državi smatra da je počinjeno krivično djelo, dužna je obratiti se tužiteljstvu, kazao je.

Na novinarsko pitanje o broju nevažećih glasačkih listića na ovim općim izborima u Bosni i Hercegovini, Irena Hadžiabdić je odgovorila da SIP još nema takav podatak, jer nije potpuno završeno brojanje glasova, ali je dodala da je na izborima 2010. godine bilo 6,87 posto takvih listića, 2014. godine 7,69 posto, a od toga, 55 posto praznih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?