Predsjednica SIP BiH

Hadžiabdić: SIP se ograđuje od materijala koji nisu službeni stavovi članova

23.02.2018.
u 16:12

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas na izvanrednoj pres-konferenciji, povodom materijala koji su se pojavili u javnosti, da se SIP ograđuje od radnih materijala koji nisu službeni stavovi članova Komisije, niti su prijedlozi odluka za sjednice. 

Pojasnila je da SIP već dva mjeseca intenzivno radi na reviziji podzakonskih akata i razmatra zakonske obaveze koje moraju ispuniti, poput one da SIP nakon svakog popisa stanovništva proporcionalno određuje broj izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH koji se biraju iz županijskih skupština.

- Radni materijal na kojem se optužbe grade nije bio predmet diskusije ni na kolegiju a kamoli na sjednici SIP-a. Da bi formirali službeni prijedlog odluke za sjednicu SIP-a pred članovima se uvijek nađe više radnih materijala iz službi SIP-a i oni služe isključivo za razmišljanje i diskusije - rekla je Hadžiabdić.

Povodom navoda da je sporni materijal pripremala upravo ona sa predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto, Hadžiabdić je odgovorila da se prije 20 dana sastala s Krišto ali nisu razgovarale o određivanju broja izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH već o mogućnostima za nastavak rada interresorne radne grupe, kako bi SIP znao da li da počinje s revizijom podzakonskih akata ili da očekuje izmjene Izbornog zakona.

Naglasila je da o optužbama za nezakonit i protivustavan rad SIP-a mogu odlučivati samo sudovi, a da su u 98 posto slučajeva odluke SIP-a bile potvrđene kao valjane i zakonite.

- Pozivam stranke koje sudjeluju u Parlamentarnoj skupštini BiH da se usuglase oko nedostajućih odredbi u Izbornom zakonu BiH i omoguće pravila po kojim bi SIP proveo izbore u 2018. - poručila je Hadžiabdić i dodala da nema problema za provođenje izbora u listopadu, ali da vlast neće moći biti formirana ako se ne zna koji broj izaslanika se bira iz županijskih skupština i po kojim pravilima. 

Po njenim riječima, iako u zakonu postoji mogućnost da SIP nakon svakog popisa stanovništva odredi broj izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, oni to ne trebaju raditi ako Parlamentarna skupština BiH sama to uradi, ali u suprotnom SIP to može uraditi - u zavisnosti od odnosa glasova na sjednici, a prijedlog odluke zavisi od dogovora na kolegiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?