Ismir Jusko

Hahn je postavio ultimatum BiH, imamo vremena do kraja rujna

Ismir Jusko
15.08.2017.
u 10:33

Nadam se da ćemo potpisati ugovor o Prometnoj zajednici i dobiti sredstva. Ultimatum je postavljen pismom komesara Hahna - rekao je ministar Jusko.

Ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko izjavio je za N1 da BiH ima vremena do kraja rujna da pristupi Ugovoru o Prometnoj zajednici ili će, u suprotnom, pola milijarde KM biti preusmjereno drugim državama. Naime, jedna od vijesti koja je izazvala najviše reakcija, negativnih, je nepotpisivanje sporazuma u Trstu. 

- U prvih pet dana svog mandata imao sam sastanke s komesarkom EU za promet (Violetom) Bulc i komesarom (Johannesom) Hahnom koji su kazali da ako nešto želimo mijenjati da usvojimo prometnu strategiju i da završimo most Svilaj na Savi. Završili smo prometnu strategiju. Veliki broj naših projekata ranije je bio odbijen jer nisu bili urađeni u skladu sa standardima EU. Okvirna prometna strategija je bila uvjet da idemo u Trst. Koliko smo dobro radili i lobirali, pokazuje podatak da je BiH u Trstu dobila četiri projekta od ukupno šest odobrenih - izjavio je Jusko.

On je istaknuo da su pola milijarde KM bila sredstva koje je BiH trebala dobiti te izrazio nadu da ćemo ih, ipak, uskoro dobiti.

- Jedina smo zemlja regije koja nije potpisala Ugovor o Prometnoj zajednici. Osoba sam koja ne gubi nadu. Komesarka Bulc je kazala da potpišemo ugovor i usvojimo ga i da će ona osobno doći. Nadam se da će se to dogoditi neposredno nakon godišnjih odmora. Ja se držim ustavne nadležnosti, a to je da državni ministar predstavlja BiH na međunarodnoj sceni - prokomentirao je Jusko.

Poznato je da je komesar EU za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn poslao pismo nakon nepotpisivanja ugovora o Prometnoj zajednici.

- Pismo koje smo dobili od Hahna kaže da imamo vremena do kraja rujna. Ako do tada ne potpišemo, pola milijarde KM bit će presumjereno u druge države. To je luksuz koji BiH ne treba. Nadam se da ćemo potpisati ugovor o Prometnoj zajednici dobiti sredstva. Ultimatum je postavljen pismom komesara Hahna - rekao je ministar Jusko.

Prvi čovjek ministarstva prometa i veza u BiH je kazao da je razgovarajući s ljudima iz međunarodne zajednice stekao dojam da postoji dobra volja da se ne propusti ovakva prilika za BiH.

- Pola milijarde KM su izuzetno velika sredstva, a ovo je samo inicijalno šta bi dobili ulaskom u Prometnu zajednicu. Beneficije koje slijede u godinama ispred nas su puno više od pola milijarde KM - rekao je Jusko. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije