zasmetala im "lijepa li si"

HAJKA NA NEUERA, HRVATE I THOMPSONA Nijemci priznali: Pogriješili smo!

14.07.2020.
u 11:13

Vratar njemačke nogometne reprezentacije i kapetan slavnog Bayern Munchena, Manuel Neuer, na godišnjem je odmoru u Hrvatskoj, a posebnu je pozornost stranih medija privukla njegova izvedba pjesme Marka Perkovića Thompsona, “Lijepa li si” koju pjeva s lokalnim stanovništvom. Neuer je oduševio Hrvate neizostavnom hitom koji se čuje kada god nastupa hrvatska reprezentacija, ali ne i pojedine novinare u Njemačkoj, piše Večernji list BiH.

Na meti kritika

Mediji su napali Neuera da je pjevao “fašističku pjesmu”. Bild koji je prednjačio u komentarima tvrdio je da je Neuer na snimci pjevao pjesmu desnih ekstremista odnosno, kako oni to nazivaju “Skandal-benda”. “Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi uHrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu “Lijepa li si” u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj”, stoji u tekstu Bilda. Nakon napada javio se i Neuer te poručio:

– Ne govorim hrvatski jezik, nisam ni znao što pjevam ni od kojeg pjevača – rekao je Neuer Bildu. Poslije je izašla i snimka kako pjeva pjesmu klape Intrade “Croatio, iz duše te ljubim”.

Nedugo nakon objave reagirao je i Thompson na svom službenom Facebook-profilu. On pak tvrdi da su se novinari Bilda na kraju ispričavali Thompsonu i Neueru i to nakon što su doznali prijevod pjesme “Lijepa li si”.

“Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin ‘spustio’ je Bild Zeitungu čiji se novinari sada ispričavaju Neueru i Thompsonu. Naime, nakon što su saznali kako je vratar Bayern Münchena, Manuel Neuer u društvu pjevao Thompsonovu pjesmu ‘Lijepa li si’, na tom portalu zaredali su se članci s uvredama i izljevima mržnje prema popularnom vrataru Bayern Münchena Manuelu Neueru kao i prema samom Thompsonu. Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin ih je na svom portalu demantirao tako što je preveo pjesmu “Lijepa li si” na Njemački jezik i objasnio im između ostaloga kako u pjesmi “Lijepa li si” nema ni riječi mržnje već ona govori o ljubavi prema ljepotama Hrvatske i regijama u kojima Hrvati žive. Nakon što su novinari Bild Zeitunga pročitali stihove pjesme na Njemačkom stižu reakcije poput: ‘Hrvati oprostite, zaveli su nas, oprostite prevarili su nas novinari iz Hrvatske, previše smo primili jugo-četničkih novinara, ostali smo dno dna, ispričavamo se Neueru i Thompsonu’ i još bezbroj sličnih e-mailova isprike od strane pojedinih novinara Bild Zeitunga, a koje ćemo uskoro i objaviti”, stoji u poruci na službenom Facebook-profilu Marka Perkovića.

Raketina potpora

I hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić otvoreno je stao u obranu svog bivšeg suigrača iz Schalkea Manuela Neuera ali i Thompsona:

“Manu je poput Hrvata. Ponosni smo što svake godine dolazi u Hrvatsku i osjeća se ugodno u našoj zemlji. Za mene je on poputstarijeg brata. Manu ima poseban odnos prema našoj zemlji zbog svog prijatelja i osobnog trenera vratara Tonija Tapalovića. On je Hrvat i dolazi iz Dubrovnika te je on veliki razlog zbog kojeg se Neuer zaljubio u Hrvatsku i našu muziku”, objasnio je Rakitić u razgovoru za Sport1 i nastavio: “Thompson je popularan i voljen u cijeloj Hrvatskoj. Pjesma je o ljubavi prema Hrvatskoj i o tome kako je zemlja lijepa. Pjesma nema nikakvu ratnu pozadinu i Manu to zna. Šteta je što sada rade od svega toga. Manu nije napravio ništa loše. Samo se osjeća dobro i ugodno u društvu hrvatskih ljudi”, zaključuje popularni Raketa.

Neuer je inače čest gost u Hrvatskoj, ondje već godinama ljetuje i nimalo ne skriva oduševljenje njeziniom ljepotom, koju najbolje dočaravaju upravo riječi “sporne pjesme”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?