SASTANAK U SARAJEVU

HDZ BiH i SDA pokušavaju naći rješenje za HNŽ i Mostar

covic
Foto: agencije
02.02.2014.
u 09:54

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom stranke Draganom Čovićem, iznijelo je svoja stajališta, dok su na suprotnoj strani Bakir Izetbegović i ostali čelnici SDA govorili o svome viđenju problema u HNŽ-u i Mostaru

Visoka izaslanstva HDZ-a BiH i SDA sastala su se u Sarajevu, a na sastanku je bilo govora o krizi vlasti u HNŽ-u, te o problemu Mostara, odnosno, provedbi odluke Ustavnog suda koja se odnosi na ovaj grad.

Iznijeli svoja rješenja

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom stranke Draganom Čovićem, iznijelo je svoja stajališta, dok su na suprotnoj strani Bakir Izetbegović i ostali čelnici SDA govorili o svome viđenju problema u HNŽ-u i Mostaru, te mogućim rješenjima. - Vjerojatno najvažniji dio priče jest činjenica da se ponovno počelo razgovarati. Pregovori su posljednjih mjeseci zamrli, a sarajevski sastanak bi trebao značiti početak novog kruga pregovora naše dvije stranke - rekao nam je jedan od sudionika sastanka. Iako nije bilo konkretnih dogovora, odlučeno je da se županijski čelnici dvije spomenute stranke sastanu u Mostaru idući tjedan i pokušaju postići dogovor kada je u pitanju funkcioniranje Vlade HNŽ-a u ovoj godini. - Naravno i dalje je glavni problem izbor ravnatelja policije HNŽ-a. Postoji više prijedloga. Od toga da se imenuje v.d. ravnatelja, do toga da se uvede dužnost zamjenika ravnatelja. Na pregovorima će se detaljnije razgovarati o rješenju ovoga problema - rekli su nam naši sugovornici. Napomene radi, već pola godine je blokiran rad Vlade HNŽ-a zbog problema izbora ravnatelja policije HNŽ-a. Neovisno povjerenstvo je jednoglasno donijelo odluku kako je Dragan Brkić najbolji kandidat za ovu dužnost, ali bošnjačke stranke odbijaju ovakav stav struke i traže da ovo mjesto pripadne bošnjačkom kandidatu.

Pitanje Mostara

Idući tjedan neće se samo razgovarati o problemima na razini HNŽ-a. Dogovoreno je da sastanak organiziraju i čelnici gradskih odbora HDZ-a BiH i SDA, te da ponovno pokrenu pregovore o Mostaru i problemima u ovome gradu. -Činjenica jeste da nije bilo razgovora posljednjih mjeseci, ali sada ćemo ponovno sjesti za isti stol i pokušati riješiti određene probleme. Teško je prognozirati hoće li biti ikakvih promjena i približavanja stavova. I na sarajevskom sastanku su stavovi ostali nepromijenjeni. Vjerojatno će obje strane u konačnici morati pristati na određene kompromise - zaključili su naši sugovornici. - Rješenje bi moglo biti djelomično, ono treba omogućiti ljudima u Mostaru normalan život - rekao je Bakir Izetbegović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije