određen model

HDZ će najmanje 12 izaslanika imati u Domu naroda FBiH

19.12.2018.
u 10:00

“Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji!!!” Ovu je rečenicu Ustavni sud BiH izbrisao svojom odlukom iz prošle godine, a odredba da se za zakonodavna tijela vlasti biraju sukladno posljednjem popisu (2013.), što se precizno navodi u Ustavu FBiH i Izbornome zakonu, Središnje izborno povjerenstvo primijenilo je jučer u svojoj vrlo nejasnoj odluci koja je očekivano izazvala brojna reagiranja, piše Večernji list BiH.

SIP je napravio “kompromis” s kršenjem zakona, proturječan je još uvijek vrijedećim stajalištima Ustava FBiH, ali i presudi Ustavnoga suda i Ustava BiH. 
Odluka je takva da će se pri raspodjeli mandata kao osnova koristiti popis pučanstva iz 2013. godine, kao i da će iz svake od deset županija unutar FBiH biti izabran po jedan pripadnik svakog od triju konstitutivnih naroda. Za ovakvu odluku glasovalo je 5 članova SIP-a, dok su 2 bila protiv.

Najveće pomicanje kod Srba

Dom naroda Parlamenta FBiH broji 58 zastupnika-izaslanika, od kojih je po 17 iz svakog od triju konstitutivnih naroda, a preostalih 7 je iz reda ostalih. Taj Dom ima presudnu ulogu u predlaganju i potvrđivanju izvršne vlasti u FBiH, potvrđuje sve zakone koje donosi entitetski Zastupnički dom i delegira po 5 hrvatskih i bošnjačkih izaslanika u Dom naroda Parlamenta BiH, koji također donosi sve odluke na državnoj razini. 
Bošnjačke stranke najavile su žalbe Ustavnom sudu, dok su pak hrvatske ocijenile kako se radi o neustavnoj i nezakonitoj odluci. U pozadini ove utakmice je pokušaj bošnjačkih stranaka da Hrvate protjeraju iz vlasti zbog čega su veliku energiju u pronalaženju podobnih Hrvata potrošili u Zeničko-dobojskoj županiji gdje se i pokušalo realizirati ovaj pakleni plan s dobivanjem eventualno šestog izaslanika kako bi mogli kontrolirati Dom naroda bez legitimnih hrvatskih predstavnika te i posljedično FBiH. Naime, u ovoj županiji sve bošnjačke stranke odreda su “ugurale” Hrvate računajući da će se nekim čudom ipak primijeniti popis iz 1991. koji je zagovarao i Ured visokog predstavnika. 
Kako sad stvari stoje, stranke okupljene oko HNS-a BiH imat će najmanje 12 od 17 izaslanika, što znači dvotrećinsku većinu i bez njih neće biti moguće uspostaviti vlast u FBiH, ali ni na državnoj razini jer će zasigurno dobiti najmanje 4-5 izaslanika. U odnosu na prijašnje izbore, jedan hrvatski mandat će se iz Zeničko-dobojske županije prebaciti u Zapadnohercegovačku županiju. Kod srpskih izaslanika dogodit će se najveća promjena jer će Sarajevska županija izgubiti čak dvojicu Srba zbog čega se može i razumjeti magla koju su puštali iz pojedinih “građanskih” stranaka iz Sarajeva. Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, nazvala je neustavnom i nezakonitom odluku SIP-a o načinu izbora izaslanika za Dom naroda FBiH. 
“Ova je odluka neustavna, pa i nezakonita”, rekla je Krišto objašnjavajući kako je Ustavni sud BiH upravo izbrisao odredbe koje utvrđuju način izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH. Objasnila je kako bi po ovome modelu SIP-a Posavska županija s 36.000 Hrvata birala jednog izaslanika u Dom naroda, jednako kao i Bosansko-podrinjska županija u kojoj žive tek 24 Hrvata.

Razlika 1400 puta

To stvara razliku u vrijednosti mandata od 1400 puta što je Ustavni sud BiH osporio. Upitana hoće li se hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH žaliti na ovakvu odluku, Krišto je objasnila da će se poduzeti sve mjere kako bi se zaštitila pozicija konstitutivnih naroda. Odluku SIP-a pozdravili su zajednički iz misije EU-a i američkog Veleposlanstva tvrdeći kako će se na ovaj način moći uspostaviti vlast u BiH nakon posljednjih izbora. Posve suprotna stajališta stižu iz bošnjačkih stranaka. Za SDA odluka SIP-a je politička, dok je pak radikalna Demokratska fronta ustvrdila kako se radi o odluci kojom se potvrđuje etničko čišćenje. Iz obaju ovih bošnjačkih blokova najavili su kako će se žaliti na odluku SIP-a Ustavnome sudu BiH koji istodobno s time odlučuje i hoće li izbrisati odredbe Ustava FBiH o izboru po jednoga izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda iz svih županija. •

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
14:23 19.12.2018.

Svi će se žaliti sudu pa treba I HDZ neka da se vidi ko je u pravu, a kad sud donese odluku onda će neko da kaže da je sud pod političkim uticajem Krišto ruku pod ruku sa predsjednikom ustavnog suda kojem je pisala apelaciju. Šta sve ova zemlja drži na površinu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije