neizvjesna uspostava vlasti

HDZ neće DF u vlasti: Napuštaju Bh. blok zbog “duga” SDA-u

26.03.2019.
u 10:00

Unatoč optimizmu pojedinih sudionika političkog procesa, nije posve sigurno kada će se ustrojiti novi saziv Vijeća ministara BiH, a konture posve sigurno neće biti na vidiku ni prigodom skorog posjeta povjerenika za proširenje Europske unije Johannesa Hahna potkraj tjedna, piše Večernji list BiH. 

Iako se u javnosti najavljuje kako bi to moglo biti čak i danas, to se neće dogoditi ni nakon sjednice vodstva Demokratske fronte upravo stoga jer je ova stranka bila glavni instrument za obespravljivanje Hrvata.

Posve različita načela

Kako, naime, doznajemo, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH ističu da DF nije dobrodošao u vlast u kojoj će biti ove stranke. Naime, Željko Komšić je na valu jedne protuhrvatske kampanje ponovno zasjeo u fotelju hrvatskog člana bh. Predsjedništva negirajući izbornu volju ovoga naroda. Sadašnja stajališta ove stranke daleko su radikalnija od SDA i gotovo je nemoguće očekivati kako bi podržali programska načela koja su već za uspostavu Vijeća ministara potpisali čelnici triju vodećih stranaka iz reda Hrvata, Bošnjaka i Srba Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. Jedna od tih praktički implicitno govori kako je nedavni izbor samoga Komšića bio prijeporan. 
“Provesti sve presude domaćih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele BiH, a u skladu s Ustavom BiH”, četvrta je točka načela za uspostavu vlasti na razini BiH. Legitimitet, konstitutivni narodi, presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” pojmovi su protiv kojih ova stranka, upravo stoga jer je društvo jednoga lica čiji je izbor izravno povezan s manipulacijama nacionalnog predstavljanja, vodi odlučne ratove. Procjenjuje se kako upravo SDA nastoji zbog toga pojačati otpor mogućim promjenama Izbornog zakona i Ustava kako bi Hrvati imali mogućnost birati svoje legitimne političke predstavnike. Unatoč tome, DF ni ne razmišlja o ostanku u oporbi u probošnjačkom Bh. bloku. Naime, čelništvo ove stranke na današnjoj bi sjednici trebalo donijeti konačnu odluku o tome hoće li započeti pregovore o uspostavi vlasti sa SDA na državnoj razini. Oni, pak, očekuju da bi mogli sjesti za stol i s HDZ-om i SDA na razini Federacije BiH. No u slučaju HDZ-a BiH, odnosno stranaka HNS-a BiH, posve pouzdano ne mogu naći partnera. Osim u slučaju da ih eventualno SDA kamuflira u vlastitim redovima kao pozicije koje će dobiti u raspodijeljenim kvotama vlasti.

Urušena struktura

Na posljednjoj sjednici Predsjedništvo DF-a je nastavilo kupovati vrijeme te je zadužilo nekoliko stranačkih dužnosnika da pripreme zaključke o kojima će se vodstvo stranke očitovati. Najavili su da će čak eventualnim partnerima ponuditi dokument u kojem će navesti svoje zahtjeve za uspostavu vlasti, što bi još dodatno obesmislilo proces uspostave vlasti. Demokratska fronta ulazak u vlast vidi kao prigodu da održi stranku koja se doslovno uspjela održati kao projekt zahvaljujući tek imenu njezina prvog čovjeka i čija se stranačka struktura gotovo posve urušila. •

Ključne riječi

Komentara 5

CR
cromak
16:28 26.03.2019.

Nista novo u Bosnjackom loncu isti specijaliteti skoro tri desetljeca, za neku zdraviju hranu, trebaju zdravi kuhari. Koliko vidimo bosnjaci traze nesto zdravije, sele sirom EU. Bakir i drustvo presporo kuhaju nemogu naci partnere pa sada spali potrosni materijal kojii bosnjaci mnogo "vole" ato je DF= Daiper Funkcija koja kaki Bosnjacima dugo vremena da neznaju sto smrdi, zato se sele nemogu vise podnijeti smrad bosnjacke politicke elite.

BI
bijelo
13:04 26.03.2019.

sama pomisao da uđu u vlast je provokacija upucena hrvatima u BiH... Velikobošnjacki islamisti nemaju mira

BR
brodarevac
12:37 26.03.2019.

A ona plavuša iz HDZa pomješala vjekove, za vrijeme Kulina Bana je postojala Bosanska crkva, ali doktoriraće i ona pa će valjda nešto i naučiti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?