Herceg i Soriano

Herceg: Bez promjene Ustava i Izbornog zakona BiH teško može računati na ubrzani put ka EU

26.06.2017.
u 16:15

Predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenko Herceg održao je u ponedjeljak sastanak s NJ.E. Juanom Boscom Gimenezom Sorianom, veleposlanikom Kraljevine Španjolske u Bosni i Hercegovini.

Aktualne političke prilike u Bosni i Hercegovini te moguća suradnja u oblasti turizma, poljoprivrede i drugim gospodarskim granama bile su teme današnjeg susreta, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

''Bez promjene Ustava i Izbornog zakona ova država teško može računati na ubrzani put prema Europskoj uniji, zato vjerujem kako će i izbori 2018. godine biti održani sukladno s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine'', kazao je Herceg istaknuvši kako sve učestalije najave novog izbornog inženjeringa ne mogu doprinijeti stabiliziranju stanja i dodatno usložnjavaju političke prilike u zemlji.

''Vjerujem kako će međunarodna zajednica podržati jedino ono rješenje koje će biti jednako pravedno za sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini'', ustvrdio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Veleposlaniku Sorianu posebno je zahvalio na doprinosu kojeg  su na očuvanju mira dali španjolski vojnici u okviru mirovne misije u Mostaru i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih i poratnih godina.

Govoreći o mogućnostima suradnje Hercegovačko – neretvanske županije i Kraljevine Španjolske, Herceg je istaknuo kako prostor za suradnju vidi u oblasti zračnog prometa, turizma, osobito vjerskog turizma i poljoprivrede, te veleposlanika Soriana pozvao da sukladno sa svojim ovlastima poduzme dodatne napore u cilju ostvarivanja kontakata koje će za rezultat imati konkretnu gospodarsku suradnju.

 ''Interes Vlade moje zemlje, kao i interes zemalja članica Europske unije je da Bosna i Hercegovina nastavi ubrzani put ka članstvu u Europskoj uniji. Pred Vama su ogromni napori, ali ja vjerujem kako ćete uspjeti naći rješenja koja će biti prihvatljiva za sve narode i građane Bosne i Hercegovine.  Isto tako mislim da zemlja s 3,5 milijuna stanovnika ne bih trebala imati ovoliku administraciju, ali to su pitanja koja će ja vjerujem domaći političari znati uspješno riješiti'', kazao je veleposlanik Soriano.

Zahvalio je predsjedniku Hercegu kada je biranim riječima i s puno poštovanja govorio o ulozi i doprinosu Španjolskog bataljuna miru na ovim prostorima.

Veleposlanik Soriano je izrazio svoju spremnost da se osobno založi za snažniju gospodarsku suradnju Kraljevine Španjolske i Hercegovačko – neretvanske županije, istaknuvši kako na tom tragu vrlo bitnom vidi i ulogu Pierina T. Delduma, počasnog konzula Kraljevine Španjolske u Mostaru.

 Nakon održanog sastanka, predsjednik Herceg, NJ. E. Juan Bosco Gimenez Soriani i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić sa suradnicima  položili su vijenac ispred spomenika na Španjolskom trgu podignutog u znak sjećanja i zahvale na poginule španjolske vojnike u mirovnoj misiji u BiH.

Inače, sastanku i polaganju vijenaca nazočili su i  Pierino T. Deldum, počasni konzul Kraljevine Španjolske,  Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a i Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?