predsjednik Vlade HNŽ

Herceg: Moramo naći rješenje za Neum

10.05.2017.
u 19:50

O tomu kako riješiti prometnu gužvu kroz grad Neum, osobito u vrijeme turističke sezone, te kakav će utjecaj na turističku sezonu imati velike gužve na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom - danas je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije razgovarao s članovima Izaslanstva općine Neum.

Dr. Živko  Matuško, načelnik općine Neum i članovi Izaslanstva upoznali su predsjednika Hercega s problemima  s kojima se svakodnevno  suočavaju, a koji su posljedica prometnih poteškoća u  Neumu, do kojih, uglavnom, dolazi zbog gužvi na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom.

Istaknuli su i to kako je taj problem osobito izražen nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i naputka Europske komisije o pojačanim nadzorima na graničnim prijelazima.

Zbog svega navedenog, a i zbog činjenice da je vrlo mala udaljenost od jednoga do drugog graničnog  prijelaza s Republikom Hrvatskom, česti su prometni čepovi kroz sam grad Neum, što otežava nesmetano funkcioniranje gradskih službi - od hitne pomoći, vatrogasaca, policije, i drugih.

Također su dodali i to kako su prometni čepovi  često razlog zbog kojega učenici i nastavno  osoblja kasne  u škole, što otežava redovito izvođenje nastavnoga procesa u općini Neum.

''Ako ovo pitanje žurno ne riješimo, sve naše priprave i ulaganja u ovogodišnju turističku sezonu bit će uzaludne. Građani Neuma s pravom očekuju da njihova egzistencija, koja je, uglavnom, vezana uz turizam, ne bude ugrožena'', zaključio je načelnik Matuško, dodajući kako je već na niz relevantnih adresa uputio zahtjev za pomoć u rješavanju toga pitanja, te predložio da jedno od rješenja bude da pogranični prijelazi Radež-Vukov klanac i Duži- Imotica u vrijeme turističke sezone postanu međunarodni granični prijelazi i budu u istom režimu kao granični prijelazi Neum I. i Neum II. .

''Iako pitanja graničnih prijelaza nisu pitanja  koja može riješiti županijska razina  vlasti, svakako ću, a svjestan poteškoća s kojima se suočavaju građani općine Neum, uložiti najviši mogući  napor da u kontaktima i razgovorima s kolegama s drugih razina vlasti u Bosni i Hercegovini i kolegama iz Republike Hrvatske nađemo najbolje rješenje.

Neum je središnja turistička destinacija Bosne i Hercegovine, a turizam je osnovna djelatnost najvećeg broja građana ove općine  i zato ne smijemo dopustiti da sva naša očekivanja od nadolazeće turističke sezone dođu u pitanje zbog problema o kojima smo danas razgovarali'', kazao je predsjednik Herceg.

Inače, sastanku su bili nazočni i: Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine ''Jug'', Vido Krstić, direktor Grand Hotela Neum i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?