predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanske županije

Herceg s izvjestiteljima Monitoring tima Vijeće Europe

Herceg
14.06.2016.
u 16:42

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanske županije primio je danas u zgradi Vlade HNŽ izvjestitelje Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća  Europe za BiH: sir Rogera Galea i Egidijusa Varcikisa i šeficu Odjela Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Carolinu Ravaud.

Političke prilike u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Hercegovačko- neretvansku županiju, te  Grad Mostar i obrazovanje-  bile su teme o kojima se, uz ostalo, razgovaralo.

''Deyton je zaustavio rat i u tome je njegova najveća vrijednost, ali je, nažalost, pokazuje se to svih ovih dvadesetak godina nakon rata, donio i nepravedan mir'', kazao je predsjednik Herceg, govoreći o ukupnim prilikama u Bosni i Hercegovini.

''Više je nego očigledno da ova država treba drugačije uređenje, ali ono  mora biti izraz volje svih naroda i građana ove države i u traženju takvoga rješenja potrebna je snažna potpora Međunarodne zajednice'', istaknuo je.

Govoreći o Gradu Mostaru, predsjednik Vlade HNŽ, je naglasio  kako se pitanje izbora i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda ne mogu miješati s uređenjem Grada Mostara, niti se to  može rješavati kroz izborno zakonodavstvo.

''Očekujem da se od Grada Mostara ne pravi grad slučaj, nego da se građanima ovog grada, kao i građanima drugih gradova u Bosni i Hercegovini osigura jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je da mogu birati i biti birani'', istaknuo je predsjednik Herceg.

Kada je u pitanju obrazovanje, naznačio je  kako je u Hercegovačko- neretvanskoj županiji svakom djetetu i njegovu roditelju omogućeno birati na kojem jeziku i nastavnom planu i programu se želi obrazovati, dodavši kako takvu mogućnost djeca i roditelji u nekim drugim županijama – kantonima nemaju.

''Za obrazovanje izdvajamo 42% našeg proračuna i  ono  je u vrhu prioriteta ove Vlade, koja je stabilizirala  Proračun, plaće i sva druga izdvajanja se  redovito isplaćuju, ali mi želimo ići korak naprijed, želimo snažnije gospodarstvo, učinkovitiju javnu upravu i više razumijevanja od drugih razina vlasti. Resurse i potencijale koje imamo želimo staviti u funkciju razvitka Hercegovačko- neretvanske županije, Federacije i Bosne i Hercegovine, ali nam je za snažnije iskorake u tom pravcu potrebna i politička stabilnost do koje ćemo doći u onom trenutku kada državu budemo uredili na način da  sva tri konstitutivna naroda budu  jednako zadovoljna i da se svaki građanin u Bosni i Hercegovini osjeća ugodno'', kazao je na koncu današnjeg sastanka predsjednik Herceg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?