mostar

Hercegovačka banka izgubila spor protiv Bobar banke

banka
31.07.2016.
u 17:55

Hercegovačka banka iz Mostara izgubila je sudski spor protiv Bobar banke u kojem je tražila da joj se za 4,7 milijuna KM oročenog depozita prizna status osiguranog kreditora i prioritet pri isplati priznatih potraživanja, saznaje poslovni portal Capiral. 

Naime, Viši privredni sud u Banja Luci odbio je žalbu Hercegovačke banke i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 28. rujna 2015. kojom je odbijen zahtjev mostarske banke. Hercegovačka banka obvezana je da Bobar banci u likvidaciji isplatiti troškove sudskog postupka u iznosu od 8.350 KM.

U obrazloženju presude, koja je u posjedu Capitala, navodi se da mostarska banka nije kreditor, već deponent, što isključuje primjenu zakonske odredbe koja kaže da se kao prioritetna potraživanja smatraju potraživanja osiguranih kreditora do vrijednosti njihovog osiguranja. Sud je obrazložio da se kao osigurani depozit smatra onaj depozit koji je osiguran kod Agencije za osiguranje depozita BiH, a ne onaj koji je osiguran mjenicom, kako to smatra Hercegovačka banka. U presudi Višeg privrednog suda dodaje se i da tužitelj sudu nije pružio nijedan dokaz da je njegov depozit, koji je položio kod tuženog, osiguran sukladno Zakonu o osiguranju depozita u bankama BiH, što bi mu dalo prioritet u naplati.

Likvidacijski upravnik Bobar banke Mile Maksimović rekao je za Capital da je očekivao ovakvu presudu Višeg privrednog suda i naglasio da Bobar banka Agenciji za osiguranje depozita BiH duguje još oko 11,5 milijuna KM na ime isplaćenih potraživanja do iznosa od 50.000 KM, te da za sudske sporove banka ima na raspolaganju oko 15 milijuna KM 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije