prve dame podrijetlo vuku iz dvije općine u bih

Hercegovački zetovi su premijer i predsjednik Republike Hrvatske; 
i Milanovićevi korijeni iz BiH

08.01.2020.
u 14:04

Neposredno prije predsjedničkih izbora danima se javnost u Hrvatskoj bombardiralo o tome kako će Hercegovci i Bosanci presuditi na izborima u korist Kolinde Grabar-Kitarović, što je bio dobar spin kako bi se, uz medijsku buku, probudilo “nesklone” birače u Hrvatskoj, a koji su, da apsurd bude još veći, na tron doveli čovjeka hercegovačkih i bosanskih korijena Zorana Milanovića. 
I ne samo on, nego takve korijene vuče i prva dama Sanja Musić Milanović. I supruga hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića, Ana, koja se djevojački prezivala Maslać, također je po oba roditelja Hercegovka podrijetlom. 
Pa ipak, Hercegovac Milanović na izborima je dobio oko 2100 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović oko 32.000. Da će to biti tako, bio je svjestan i u sučeljavanju poručujući kako nikome ne zamjera zbog toga. 
“Ne zamjeram. U meni nema nimalo gorčine i ljutnje. Ja sam Hercegovac, a moja supruga je hercegovačkih korijena. Svi su vam Milanovići iz Rame”, rekao je svojedobno novi hrvatski predsjednik.

Odselili se u okolicu Zadra

Po osobnom svjedočenju, za vrijeme osmanske vlasti njegovi preci su najprije otišli iz Rame u Livno u 19. stoljeću, da bi se pak njegov djed iz Livna odlučio odseliti u Sinj u potrazi za poslom. Sam Zoran Milanović rodio se u Zagrebu. Sličnu “migrantsku” priču imala je i njegova supruga, no oko toga otkuda je točno postoji nekoliko teorija. Sam Milanović rekao je kako je njegova supruga podrijetlom iz Tomislavgrada. Prezime Musić nije nepoznato u Tomislavgradu, ali ni u donjem dijelu Hercegovine. Po jednoj teoriji do koje smo uspjeli doći jest da je Sanja Milanović unuka izvjesnog Ilije Musića Karonje iz Vučipolja iz Tomislavgrada koji je napustio rodni kraj u potrazi za boljim životom. Po tim navodima, smjestio se kod Zadra, gdje je rođen i njezin otac Ivan u mjestu Lišane Ostrovičke, koje je poznato po tome što je izgubilo jako velik broj mladih ljudi u II. svjetskom ratu boreći se na strani ustaša i domobrana. Tamo je rođena i Sanja. No, njezina obitelj je jako davno napustila ovo mjesto jer se njezin otac zaposlio i ostao živjeti u Zagrebu. Dostupni izvori tvrde kako je njezin otac imao još dvojicu braće te da su svi otišli živjeti u Zagreb. 
Kako se doznaje, Sanja Musić Milanović u Bosni i Hercegovini nema bliske rođake. Po drugoj pak teoriji, otac Sanje Musić podrijetlom je iz Lišana, dok joj pak majka ima korijene iz južne Hercegovine. A otamo obiteljsko podrijetlo vuče i Ana Maslać Plenković, koja je rođena u Dubrovniku.

Dvostruka veza

U nekoliko navrata upravo je u Hrasno sa suprugom dolazio i Andrej Plenković u drugoj nedjelji svibnja na svetu misu kada se hodočasti u ovo poznato svetište Kraljice Mira. Otuda je njezin otac, točnije iz mjesta Borut u neumskoj općini, nedaleko od granice s Republikom Hrvatskom. On se ipak odselio iz ovoga mjesta u Dubrovnik, također u identičnoj priči potrage za boljim mjestom za življenje. Plenkovićeva punica je pak podrijetlom iz Gruda, što zaokružuje priču kako gotovo cijeli hrvatski državni vrh ima veze s Bosnom i Hercegovinom te da njihova “dijaspora” praktički upravlja drugom domovinom Hrvata. Na posljednjim izborima tako se dogodilo da su pak Hercegovci i Bosanci, koji su tradicionalno biračka mašinerija HDZ-a, i od kojih je glasovao tek svaki deseti s hrvatskim dokumentima, birali uglavnom ženu koja pak nema nikakve veze s njihovom zemljom podrijetla. Istodobno su Hrvati s adresom u Hrvatskoj izabrali ili pak promovirali čak troje Hercegovaca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?