Andrija Krešić

Hercegovina spremna za sezonu, uz Međugorje, najveše turista očekuje se u Mostaru

Turisti
10.04.2019.
u 11:33

Uz Međugorje, najveše turista očekuje se u Mostaru, kojeg je američki site „Matador Network“ uvrstio na listu 7 najpotcjenjenijih romantičnih gradova u svijetu.

Na pragu smo ljetne turističke sezone, od koje hoteljeri i općenito turistički djelatnici u Hercegovini očekuju još bolje rezultate nego u prošloj godini.

- Prema svim raspoloživim informacijama i našim i informacijama hoteljera sezona bi trebala biti dobra, čak bolja nego prošle godine, kaže za Hrvatski Medijski Servis direktor Turističke zajednice HNŽ Andrija Krešić.

On podsjeća kako se iz godine u godinu povećava broj inozemnih turista koji posjećuju Hercegovinu, koja turistima uistinu ima što ponuditi.

Uz Međugorje, najveše turista očekuje se u Mostaru, kojeg je američki site „Matador Network“ uvrstio na listu 7 najpotcjenjenijih romantičnih gradova u svijetu.

Najpopularnija atrakcija je Stari most u središtu gradu. Usprkos konfliktnoj prošlosti, Mostar se opisuje zapanjujućim gradom koji obiluje „starim turskim kućama“ u kombinaciji s europskog arhitekturom, kaldrmom, bazarima, pijacama i modernim kafićima. Upravo zbog svojih različitosti koje trenutno harmonično opstaju, Mostar se smatra jednim od najromatničnijih gradova u svijetu koji bi turisti što prije trebali otkriti.

Uz Mostar stranim ali i domaćim turistima privlačni su u srednjovjekovni gradovi Počitelj i Blagaj, gdje se nalazi vrelo Bune, a iznad grada tvrđava-prijestonica srednjovjekovnog vladara Hercegovine hercega Stpena Kosače. Tu su i park prirode Hutovo Blato, špilja Vjetrenica u Ravnom, Stolac kojeg nazivaju gradom muzejom zbog brojnih nacionalnih spomenika kulture, među kojima su i tvrđava Vidoški, nekropola stećaka Radimlja, te Daorson koji je u trećem i četvrtom stoljeću prije nove ere bio glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa.

Iz godine u godinu povećava se i broj ne samo domaćih, već i stranih turista u Neumu, jedinom bh. gradu na moru. Neumski turistički djelatnici s nestrpljenjem očekuju da se ovaj grad konačno poveže magistralnom cestom s unutrašnošću zemlje. Radovi na cesti Stolac- Neum u punom su jeku.

– Cesta Stolac- Neum, kada bude završena, uistinu će puno značiti za neumski turizam, pogotovo za dolazak domaćih gostiju, kaže Krešić za HMS.

Direktor Turističke zajednice HNŽ koja hercegovačke turističke destinacije predstavlja i na Sajmu gospodarstva u Mostaru kazao je za HMS kako se radi i na osnivanju općinskih turističkih zajednica, što će podrzumjevati i preraspodjelu prihoda od turističkih pristojbi. Cilj je, kaže, da što više novca ostane u lokalnim zajednicama, odnosno tamo gdje se ti prihodi i ostvare. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije