Županijski ministri poljoprivrede Posavske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije:

Hitno osigurati novčanu pomoć poljoprivrednicima kako se ne bi ugrozila kvaliteta proljetne sjetve

28.01.2022.
u 16:43

U Vladi Posavske županije u Orašju održan je sastanak o temi "Mogućnosti implementacije određenih vrsta potpora s federalne razine, kao i organizacija otkupa pojedinih poljoprivrednih proizvoda", piše Večernji list BiH. Sastanku su nazočili predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ-a Mato Brkić, predsjednik Udruge poduzetnika općine Orašje Ivo Vincetić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanske županije Vahidin Smajlović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojske županije Mirsad Hadžić, načelnik općine Orašje Marijan Oršolić i predstavnik poduzeća "Madi" Tešanj Edin Jabandžić.

Stočni fond      

U izjavi za medije ministar poljoprivrede Mato Brkić istaknuo je kako su razgovarali o problematici u poljoprivrednoj proizvodnji vezano uz enormna poskupljenja pri proljetnoj i jesenjoj sjetvi i poskupljenjima u stočarskoj proizvodnji.
- Razgovarali smo kako unaprijediti peradarstvo, poglavito u uzgoju brojlera u ove tri županije i kako zauzeti stav prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede kako bi i ono moglo pomoći i nama i našim poljoprivrednim proizvođačima da ove proizvodnje podignemo na višu razinu - kazao je ministar Brkić i naglasio: - Naš je stav da bi peradarsku proizvodnju trebali bolje prepoznati i s federalne i sa županijskih razina i uvrstiti u novčane potpore i na federalnoj razini. Za poljoprivredne proizvođače u ratarstvu i ostalim oblicima stočarske proizvodnje moramo hitno pronaći model kako se ne bi ugrozila kvaliteta proljetne sjetve i prehrana jesenjih kultura te omogućilo poljoprivrednim proizvođačima da ne smanjuju stočni fond u govedarstvu i svinjogojstvu - poručio je Brkić.
Ministar Mirsad Hadžić je sastanak u Orašju ocijenio vrlo korisnim i korektnim te poručio kako će ovo biti samo jedan u nizu sastanaka koji će se proširiti s ministrima iz drugih županija. Spaja nas geostrateški položaj, imamo zajedničke proizvodnje, zajedničke probleme i zajednički želimo popraviti status i položaj poljoprivrednih proizvođača primarne proizvodnje, gdje smo prepoznali njihove probleme i gdje ćemo zajednički tražiti poboljšanje njihovog statusa u okviru Federalnog ministarstva - kazao je Hadžić.

Geostrateški položaj

S obzirom na stanje poljoprivredne proizvodnje u FBiH i u BiH, proljetna sjetva koja se bliži i koja će zbog enormnog poskupljenja repromaterijala i mineralnih gnojiva biti vrlo neizvjesna, ministar Vahidin Smajlović je poručio kako se žurno trebaju povući konkretni potezi koji vode unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i pomoći poljoprivrednim proizvođačima.
- Jedan od zaključaka je da ćemo tražiti sastanak s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gdje ćemo iznijeti pitanje proljetne sjetve, odnosno tražiti način kako pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima u smislu da osiguramo dio sredstava upravo u vrijeme sjetve. Razgovarali smo i o peradarstvu, jer smatramo da se peradarstvo mora tretirati kao strateška proizvodnja, s obzirom na njezinu važnost i broj ljudi koji rade u toj oblasti. Peradarstvo je jedna od najorganiziranijih grana proizvodnje, skoro svi peradari su ili obrt ili imaju registrirane obrte ili su pravne osobe, što znači da znatan dio sredstava vraćaju i u proračun - rekao je Smajlović i dodao: - Smatramo da peradarstvo treba imati novčanu potporu i s federalne razine i to je jedan od zaključaka koji ćemo prezentirati na sastanku s federalnim ministrom. Ovo je zaista godina u kojoj moramo održati poljoprivrednu proizvodnju i pomoći joj sa svih razina vlasti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?