Intervju Nediljko Čubrilović, predsjednik NS RS

Hitno se okrenuti gospodarstvu i ekonomiji, realnosti

19.12.2016.
u 07:00

Slovi za jednog od umjerenih političara u BiH, čovjeka koji sa svima potiče dijalog i razgovorima traži rješenja. Parlament na čijem je čelu u posljednje dvije godine najučinkovitiji je u BiH i ima najmanje troškove. O radu Narodne skupštine Republike Srpske, odnosu stranaka, problemima, uređenju BiH, budućnosti, Danu RS-a i drugim aktualnim temama razgovarali smo s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske.

Kakav je bio rad Narodne skupštine RS-a u ovoj godini, posebno imajući u vidu zategnute odnose između dvaju suprotstavljenih političkih blokova?

- Narodna skupština radila je učinkovito i sve ono što je stizalo od predlagača nije čekalo u ladicama, nego su sjednice zakazivane redovito i redovito su apsolvirane sve pripremljene točke. Dinamiku rada parlamenta, naravno, određuje predlagač, a u najvećem broju slučajeva to je izvršna vlast.

Program rada Narodne skupštine usvojen je početkom godine i skoro sve što je planirano programom bit će realizirano. U prva tri tromjesečja rada usvojen je 41 zakon u prijedlogu, od čega osam mimo programa rada, te 24 zakona u nacrtu, od čega tri koja nisu bila u programu. Usvojili smo 53 tematske cjeline, od čega 18 izvan programa rada, a šest je usvojeno u prijedlogu, od čega dvije mimo programa.

Ako tome dodamo posljednju sjednicu na kojoj su bile 24 točke dnevnog reda i još jednu sjednicu 22. prosinca na kojoj će se naći proračun i set zakona iz oblasti ekonomije, jasno je kako je Narodna skupština i ove, kao i prethodnih godina, ispunila u potpunosti plan rada. Po svim pokazateljima, Narodna skupština Republike Srpske u posljednje dvije godine najučinkovitiji je parlament u BiH, ali i parlament s najnižim troškovima. Osim redovitih naknada za rad zastupnicima u Narodnoj skupštini, za razliku od drugih parlamenta u BiH, ne isplaćuju se neke druge naknade poput onih za rad u nekim tijelima, odvojen život i slično.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije