Građevinski radovi

Hladnoće u BiH zatvorile mnoga gradilišta, već sada se bilježe višemilijunski gubici

22.01.2017.
u 07:00

- Niti je tehnički niti je sigurnosno moguće raditi na iznimno niskim temperaturama, ali nam to donosi enormne gubitke, govori jedan poduzetnik iz Sarajeva i tako potvrđuje priču da se milijuni maraka zbog hladnoće gube u građevinskoj industriji. Ta industrija je u BiH, nakon početka gospodarske krize 2008. godine, proteklu godinu ponovno počela na velika vrata nadolaziti, ali ako nije kriza, dogodi se nešto poput hladnoće. Veliki minusi koji vladaju zatvorili su većinu gradilišta. Premda posla ima. Stanogradnja bilježi rekordan rast, a ulaže se i u ostale projekte visokogradnje. Ali, ovaj siječanj je potpuno podbacio. Premda nije bilo snijega kao prije pet godina, bilo je nevjerojatnih minusa.

Ne može se raditi

- Ne može se raditi i to sigurno utječe na građevinski sektor. Kad god je minus, ne može se raditi zbog materijala, a plan postoji i dogovorenih poslova ima, ali velike hladnoće ih odgađaju, govori za Večernji list poznati hercegovački građevinski poduzetnik Jerko Sesar.

Građevinski poduzetnik Goran Kotlovski svojedobno je govorio o situaciji za građevinarstvo kad su temperature iznimno niske i kada idu ispod nule.

- Rad s betonom nije moguć kad je ovako hladno. Beton pri niskim temperaturama gubi svojstva, kazao je i naveo kako, kad je velik minus, zbog ukočenih prstiju, također nije moguće pravilno postupati s alatom. Kad je temperatura oko -5 stupnjeva, savjetuje se prekid izgradnje. Neki nastavljaju raditi, ali sve ima svoju cijenu i obično, kad se ljudi usele u objekt koji je građen na takvom vremenu, otkriju se svi nedostaci i manjkavosti.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?