Dopredsjednik HDZ-a BiH i savjetnik predsjedatelja Vijeća ministara Nikola Lovrinović za Večernji list govori o aktualnim temama

HNS je odgovor svima koji se bave dekonstituiranjem hrvatskog naroda

'bih...mostar...13.05.2011...11. sabor hdz bih...nikola lovrinovic foto: zoran grizelj vecernji list'
Foto: 'zoran grizelj vecernji list'
05.08.2014.
u 08:32

Hrvati Srednje Bosne teško žive, ali imaju volje ustrajati

HDZ BiH, zajedno s koalicijskim partnerima, strankama HNS ima velika očekivanja od dolazećih izbora. Također, velika očekivanja imaju i Hrvati srednje Bosne koji očekuju da će im se vratiti određena prava koja su im oteta. O svemu tome Večernji list je razgovarao s dopredsjednikom HDZ-a BiH Nikolom Lovrinovićem.

Večernji list: Hoće li Hrvati ovoga puta izabrati svoga člana Predsjedništva BiH?

Hrvati su u svim dosadašnjim izbornim ciklusima izabrali svog kandidata, a ovaj put će to biti još uvjerljivije. Izbornim inženjeringom koji dopušta izborni zakon volja hrvatskog naroda je brutalno poništavana pa je u Predsjedništvo sjeo tzv. predstavnik hrvatskog naroda. I ovaj recept je za cilj imao dekonstituiranje hrvatskog naroda, a za rezultat samo pogoršanje ionako narušenih odnosa i stanja u državi. Očekujemo da su politički alkemičari izvukli poduku iz ovakvog stanja, a napose oni kojima su usta puna BiH, i to one povijesne-multietične koja pripada i muslimanima, i Hrvatima, i Srbima. Kandidat HNS-a je dr. Dragan Čović, upravo osoba koja je ove “izborne zakonske prijevare najviše razobličila domaćoj i svjetskoj javnosti. Stoga, sigurno je da će ovaj put u Predsjedništvu doista sjedati legitimni predstavnik hrvatskog naroda

Večernji list: Mislite li da HNS i stranke koje su u njemu mogu prekinuti rastuću apatiju hrvatskog biračkog tijela u BiH i motivirati hrvatski narod da izađe na izbore?

HNS je odgovor svima koji se bave dekonstituiranjem hrvatskog naroda, ali i način da naš odgovor bude snažan i jedinstven. Vjerujemo da je to naš narod prepoznao i da će odgovor naših birača biti pozitivan. Nažalost, jedan dio stranaka s hrvatskim predznakom nije prepoznao poruke vremena i važnost da se okupimo oko najvažnijih pitanja našeg bitisanja u BiH. Pozivam, stoga, birače da se odazovu i da u listopadu pokažu odgovornost za vlastiti položaj i da svoje povjerenje daju onima koji ga zaslužuju.

Večernji list: Istraživanja govore kako će stranke HNS ponovno dobiti veliku većinu hrvatskih glasova u BiH. U tome slučaju, tko su vam najbliži koalicijski partneri u budućoj vlasti?

Prije svega, naši koalicijski partneri su stranke koje su s nama na listi HNS-a. Princip koji odavno zastupamo je da mi za partnere u vlasti prihvaćamo one stranke odnosno liste koje imaju legitimitet vlastitoga naroda jer bi sve drugo bilo suprotno duhu BiH. Naravno, isto očekujemo od sudionika ovoga procesa jer bi sve drugo stvorilo nove probleme.

Večernji list: Kako danas žive Hrvati srednje Bosne?

Kako žive? Kao i drugi, teško. No, unatoč svemu što smo prošli, imamo dovoljno snage ustrajati jer bi u suprotnom sve žrtve bile uzaludne. Po mnogo čemu prednjačimo i predstavljamo lokomotivu u borbi za bolji zivot. Najočitije se to vidi upravo tamo gdje smo mi (HDZ BiH) bitno sudjelovali u organiziranju vlasti i svakodnevnoga života (Vitez, Kreševo, Kiseljak, Žepče). Podozrivost jednih prema drugima imala je i svoju dobru stranu npr. u segmentu manje zaduženosti. Ipak se ni ovaj prostor ne može oteti trendu negativnih procesa koje stalno proizvodi nelegalna federalna Vlada. I ovi izbori su svakako nova prilika da se prije svega uvažavamo.

Večernji list: Smatrate li da će kroz rješavanje pitanja Mostara biti riješeni i određeni problemi u lokalnim zajednicama u srednjoj Bosni?

Pitanje Mostara je umjetno proizvedeno u procesu dekonstituiranja hrvatskog naroda s početka već spomenute 2000. Mostar može biti pravilo ili mogućnost, a nikako iznimka. Ne znam tko uopće može pomisliti da ćemo se mi pomiriti s time da npr. u Bugojnu, Travniku ili Tuzli traje stanje da će vječito načelnik biti iz reda bosnjačkog naroda. Koja to mudra glava misli da je Bošnjacima u Mostaru teško, a da Hrvatima u središnjoj Bosni cvjetaju”ruže. Ne samo da ne cvjetaju, nego je u mnogo čemu stanje i teže. Ako je netko zaboravio ubojstva povratnika i policajaca u Travnik i Bugojno, te brojne napade, e mi nismo, niti ćemo. Misli li netko da ćemo bez suđenja počiniteljima ići dalje? Poštujemo svačije prijedloge i želje, ali ne pristajemo na nejednak tretman. Nema rješenja bez jednakopravnosti, a mi ih nudimo. Bez nas jednostavno neće ići.

Kompletan intervju s Nikolom Lovrinovićem čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Komentara 6

Avatar antematesic78
antematesic78
11:13 05.08.2014.

Ja više nemam volje. Ne što ne volim hrvatski narod i srednju Bosnu i Posavinu, nego što mi je više zlo od vaših izjava, koalicija, otimanja, laganja, namještanja natječaja, nepotizma i svega ostalog. Ista priča vam je godinama. Ne živi se od nacionalizma. Grijeh je zavađati narod, pred Bogom ćete odgovarati. Koliko ste mladih ljudi istjerali iz države jer ste pristali na kompromis i za mandat pognuli glavu i prešli preko obećanja. Žalosno je to što radite.

RO
rosa
13:03 05.08.2014.

Ovaj čovjek zaslužuje punu potporu hrvatskog naroda u BiH. Dovoljno je samo pogledati njegovu sliku i odmah se uoči da je to inteligentan čovjek pun energije i ideja. On je dopresjednik HDZ-ea BiH odnosno dopresjednik Dragančeta Ćovića, a u isto vrijeme obnaša i odgovornu dužnost savjetnika presjednika HNS odnosno savjetnika Dragančeta Ćovića. Zasigurno da Draganče sebi za bliska suradnika nebi uzeo svašta. Njemu odgovaraju poltroni i to što veći to bolji.

PI
Pippin
11:13 05.08.2014.

šuplja na šuplju. Dosta vas je vise

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?