Priopćenje

HNS: Konstitutivnost Srba u HNŽ-u motiv za rješavanje ostalih otvorenih pitanja

hns bih
Stojan Lasić
02.08.2021.
u 15:31

Danas je u Mostaru održana sjednica Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ) na kojoj je riješeno pitanje konstitutivnosti Srba u ovoj županiji. Na prijedlog hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a usvojeno je ukupno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnosti u upotrebi jezika i pisma te sudjelovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi.

Današnja sjednica Skupštine i inicijativa hrvatskih zastupnika da se konačno riješi pitanje konstitutivnosti srpskog naroda u HNŽ-u rezultat je napora i politike stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH da se konstitutivnost kao natkrovljujuće ustavno načelo omogući u potpunosti svima i da svi jednako mogu uživati svoja Ustavom zajamčena prava.

Legitimno političko predstavljanje kroz uživanje kulturnih, jezičnih i drugih prava bitnih za jedan narod, u ovom slučaju srpski, trebaju u punom kapacitetu ojačati njihovu predstavljenost i zastupljenost u HNŽ-u. Današnjim usvajanjem svih šest predloženih amandmana napravljen je ogroman korak prema naprijed, ali i dan motiv za rješavanje otvorenih pitanja na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini kroz reforme Izbornog zakona BiH u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava.

Ključne riječi
HNS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?