DRUGAČIJA INICIJATIVA

HNS o traci s duginim bojama: ‘Hrvatska zastava simbolizira puno više od neke kampanje‘

27.09.2022.
u 07:49

Očekujemo od Fife, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom, stoji u pojašnjenju

Nizozemsku inicijativu "OneLove" (jedna ljubav) za borbu protiv diskriminacije nošenjem kapetanske trake sa srcem ispunjenim duginim bojama na Svjetskom prvenstvu u Kataru podržali su Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Wales. Tu su i Švedska i Norveška koje se nisu kvalificirale, piše 24sata.hr.

Iz HNS-a su nam rekli da ih nitko nije pitao ni tražio da kapetan Luka Modrić nosi navedenu traku, već za Mundijal imaju drugačiju inicijativu.

"Hrvatski nogometni savez poslao je upit Fifi vezano za mogućnost nošenja drugačije kapetanske trake od onih koje su trenutno propisane. Ako će to biti omogućeno, hrvatski kapetan nosit će traku koja najbolje simbolizira vrijednosti koje zastupa hrvatska nogometna reprezentacija, a to je - hrvatska zastava", stoji u odgovoru glasnogovornika Tomislava Pacaka na upit 24sata.

"Hrvatska zastava je za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te obitelji, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Smatramo da naša zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje jedne kampanje, a uključivost je svakako jedna od vrijednosti naše domovine. Zato očekujemo od Fife, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom", dodao je.

Homoseksualnost je u Kataru, zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva, strogo zabranjena prema šerijatskom zakonu. Ipak, organizatori Mundijala tvrde da su dobrodošli.

Katar jamči sigurnost homoseksualcima, kako nogometašima tako i navijačima koji se boje dolaska u tu zemlju tijekom Svjetskog prvenstva. Javno iskazivanje naklonosti ne odobrava se bez obzira na seksualnu orijentaciju - rekao je izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater.

Katarci su upozorili da je izvanbračni seks u toj zemlji zabranjen, a onima koji se ogriješe o zakon prijeti sedam godina zatvora.

Poljski kapetan Robert Lewandowski u Kataru će na ruci nositi traku s bojama ukrajinske zastave koju mu je uručio Andrij Ševčenko, a o inicijativi se nisu izjasnile Portugal, Srbija, Španjolska i Švicarska. Prema Fifinom pravilu, kapetani bi oko ruke trebali nositi jednobojnu traku s natpisom "respect" (poštovanje).

Komentara 1

IJ
I ja tebi
19:42 27.09.2022.

Nikad u životu ne pristati na takvo nešto. Onaj tko se osjeća takvim nek izvoli . Podrška Luki i vatrenim. IDEMO DEČKI

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?