Mostar

HNS pokrovitelj V. Hrvatskog iseljeničkog kongresa „Izazovi i perspektive zajedništva“

13.10.2021.
u 16:37

Danas je u Mostaru održan sastanak izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora s izaslanstvom organizacijskog odbora povodom održavanja V. Hrvatskog iseljeničkog kongresa „Izazovi i perspektive zajedništva“.
Kongres „Izazovi i perspektive zajedništva“ održat će se u Mostaru, 30. lipnja - 3. srpnja 2022. godine. 

Zdenko Ćosić i Miljana Glamuzina, članovi Predsjedništva HNS-a, izaslanici predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića, razgovarali su danas s članovima organizacijskog odbora Kongresa, a na sastanku su nazočili Tanja Trošelj Miočević i Marin Sopta ispred Udruge/Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, dr. Ivić Pašalić, dr. Vlado Majstorović, Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve i Ivo Soldo, predsjednik Humanitarne udruge fra. Mladen Hrkać, Zagreb. 
Tijekom razgovora, članovi organizacijskog odbora upoznali su izaslanstvo HNS-a s detaljima održavanja Kongresa te uputili poziv za sudjelovanje.

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva organizator je različitih stručnih i znanstvenih skupova posvećenih iseljeništvu u okviru kojih se promišljaju, analiziraju i predstavljaju uzroci, posljedice i stanje te aktualni trendovi u kojem se nalazi Hrvatska i njezino iseljeništvo diljem svijeta. 

Cilj Kongresa, kako su istaknuli iz organizacijskog odbora je rasvijetliti teme zajedničkog globalnog djelovanja, novih načina povezivanja i umrežavanja, kako bi se stvorila jaka i globalno utjecajna zajednica u smislu političkog, gospodarskog, lobističkog i promotivnog djelovanja te kako bi se učinkovitije zajednički moglo poraditi na ostvarenju zajedničkih interesa, pa kad je u pitanju i budućnost Bosne i Hercegovine. Kongres će biti organiziran po tematskim cjelinama, a ciljevi Kongresa bit će vezani uz Hrvate u BiH.
Također, skup stručnjaka i javnih djelatnika prisutan na Kongresu izraditi  će nacrt kongresne Rezolucije. Plan je da se u Rezoluciji u sažetom obliku, nađu sve ključne sugestije i preporuke koje bi, po spoznajama sudionika Kongresa trebale olakšati stvaranje javnih politika u budućnosti potrebnih za primjereno upravljanje. 
Hrvatski narodni sabor BiH uz Hrvatski sabor Republike Hrvatske biti će službeni pokrovitelj V. Hrvatskog iseljeničkog kongresa u Mostaru. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije