Šesto zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

HNS traži federalizaciju BiH

sabor
Foto: VL FOTO
1/3
28.02.2015.
u 12:08

Više od 420 izabranih zastupnika Hrvata i dužnosnika izvršne vlasti okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, kao i predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici

U Mostaru je danas započelo šesto po redu zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora koji bi, uz ostalo, trebao donijeti deklaraciju kojom se traži održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se BiH federalizirala.  Više od 420 izabranih zastupnika Hrvata i dužnosnika izvršne vlasti okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo hrvatskog HDZ-a koje predvodi glavni tajnik te stranke Milijan Brkić, kao i predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović, koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva izjavio je prije početka zasjedanja da će hrvatski predstavnici u vlasti zahtijevati preustroj BiH u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta. "Mi predlažemo da to budu četiri cjeline, federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. Želim jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene koji bi zajedno sa srpskim i bošnjačkim predstavnicima dogovorili bolju BiH koja bi imala euroatlantsku budućnost", rekao je Čović.

Po riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića deklaracijom Hrvati žele ojačati Bosnu i Hercegovinu i osigurati joj europsku budućnost. "Mi tvrdimo da federalizam štiti BiH i odbacujemo sve stigme koje idu k podjeli ove zemlje", pojasnio je Ljubić.
Danas će se na Saboru birati predsjednik i članovi Predsjedništva HNS-a te Sud časti, te usvojiti posebna izjava o Domovinskom ratu.

Ključne riječi

Komentara 5

PA
pacijent
17:01 28.02.2015.

gosp. covicu vi ste jedini koji moze pomoc hrvatskom narodu uz pomoc HNS i Hrvatske dodju do ravnopravnosti a pustite ove ostale komentare to su oni koji ne zele hrvatima dobro

CO
cope
02:36 01.03.2015.

Vidim kako je pomogao i tebi: nekada si bio normalan a sada si PACIJENT i to psihijatrije samo me interesuje kako im uspijes pobjeci.

CO
cope
16:27 28.02.2015.

Covicu nisi ti za sud casti jer je nemas ti si za puno drugaciji sud kao I mnogi u BIH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?