Raspodjela javnih prihoda

HNŽ po glavi stanovnika dobije 451 marku, a Sarajevska županija 802

05.04.2018.
u 11:00

Od 2006. godine, od kada se primjenjuje postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, HNŽ, a to pokazuju svi objektivno urađeni izračuni, ostao je najmanje bez jednog svog godišnjeg proračuna. Prema izračunima županijskoga Ministarstva financija, postojeći model zakida tu županiju godišnje za 26 milijuna maraka. - Postojeći model raspodjele mora se izmijeniti i on je, barem kada je u pitanju naša županija, ubuduće neodrživ, a naše stajalište po tom pitanju dijeli i velika većina ostalih županija u Federaciji BiH - rekao je za Večernji list predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Sarajevu dvostruko više

Kako se raspoređuje novac od javnih prihoda od neizravnih poreza, pokazuju podaci da je HNŽ-u za, primjerice, 2015. godinu pripao 101,1 milijun maraka, a Sarajevskoj županiji 355 milijuna maraka. Računajući prihod po glavni stanovnika, dobije se podatak kako u HNŽ-u to iznosi 451 marku, a u Sarajevskoj županiji čak 802 marke. Ništa bolje nije ni u Zapadnohercegovačkoj županiji ...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije